Hoe krijg ik deze deur open?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Uit de tweede foto (bedankt dat je die mee geplaatst hebt!) blijkt dat het een zogeheten opdekdeur is, die je in gesloten stand inderdaad niet echt uit de scharnieren kunt lichten. De zaagsnede in de witte plastic “noodbediening” onder (of eigenlijk midden in) het rood/witte schijfje is bij deze deur nogal erg ‘dol’ geworden door technische mishandelingen in het verleden. Toch zul je het daarmee moeten doen, en dan heb je dus om te beginnen een zo breed mogelijke en niet half weggesleten schroevendraaier voor nodig met een wat dik blad, en verder moet je proberen de ‘nachtschoot’ (de grendelpen of schuif van het slot) zo goed mogelijk te ontlasten door wat tegen de deur aan te duwen, of juist er licht aan te trekken, terwijl de deur aan de onderkant iets oplichten ook kan helpen. Terwijl je dit doet, moet je de dagschoot (de normale afgeschuinde grendel zoals bij een gewone binnendeur zonder slot) sowieso ingetrokken houden door de deurkruk door iemand tegen de veerdruk in schuin naar beneden gedraaid vast te laten houden. Of je zet hem vast met wat duct tape. Mocht het dan nóg niet lukken, dan kun je overwegen om met een boortje een gaatje te boren door het rood/witte schijfje, helemaal links in het zichtbare witte gedeelte. Dan kun je daarna een staafje of afgezaagde spijker in dat gaatje steken en daarmee voldoende grip krijgen om het schijfje met daaraan de grendel weg te draaien uit het gat in de sponning, zodat de deur weer “van het slot af” is. Toegevoegd na 16 minuten: Als de grendel pas soepel kan schuiven als de deur niet helemaal tegen de sponning aan gedrukt wordt (door de schroevendraaier), dan kun je wat dunne houtjes zoals ijslolliestokjes of houten of plastic roerstaafjes gebruiken om de opdekrand juist wat van de sponning af te trekken door er dus iets achter te steken. Mijn gedachte is dat het de vorige keren nog juist wel gelukt is, dus met een beetje slim de grendel ontlasten zou het toch moeten kunnen lukken?

Scherpe schroevendraaier nemen die een mm kleiner is dan de diameter van het witte schijfje. Deze dan haaks op het uitgelubberde spleetje zetten, hamer pakken en met één tik in het kunststof slaan. Dan opendraaien.

Ik zou het beslag er af schroeven. Als je het rood/witte plaatje er af haalt, kan je bij het stiftje waar het plaatje op draait. Met een (grip) tang kan je hem dan aan het stiftje omdraaien. Als je geluk hebt, zit er een Nemef 600 achter; die heeft een stift van 8mmwaar dus een kruk op kan schuiven. Dat is een stuk gemakkelijker openen. Waarschijnlijk is het echter een Nemef 1200 slot en die heeft een stift van 5 mm. Dan zal je dus de tang moeten gebruiken.

met muntstukje van 1-2-5 cent.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100