kan ik een schuifdeur maken zonder rails?

ik wil een kast maken met twee schuifdeuren die achter elkaar komen als de kast open schuift. maar ik vind rails niet mooi staan, al rollen die kasten door die wielen in die rails wellicht makkelijk open.
Zijn er nog andere manieren om een deur te maken die goed schuift of rolt of...?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De traditionele timmerman maakte (en maakt in Midden-Amerika en Indonesie nog steeds) deuren die glijden op een ondergrond van pokhout of teakhout. beide zijn tamelijk vettige houtsoorten die zich bovendien goed glad laten polijsten. Er is dus weinig glijweerstand. Een apothekerskast heeft meestal schuifdeuren die op deze wijze glijden: over een gewone vlakke bodem die veelal 0,5 cm breder is dan de dikte van de deur en met 2 opstaande lijsten (van nog geen centimeter hoog) om de deur in het spoor te houden. De bovenzijde sluit niet strak, maar dat zie je niet: ook hier lijsten, meestal 2 cm hoog voorkomen aan de bovenkant het scheef wegglijden. Mooi detail: de deuren zijn altijd uit te nemen, door een inkeping in de bovenlijst die , als de deur precies op de juiste plaats wordt geschoven, correspondeert met een metalen pinnetje; alleen op deze plaats kun je de deur uit haar sponning trekken (bijv. voor onderhoud of reparatie en ook erg handig tijdens transport). het enige onderhoud dat het schuifbed nodig heeft, is af en toe schoon en stofvrij maken. Toegevoegd na 1 minuut: Door dezelfde houtsoorten te gebruiken (hoeft alleen aan de onderkant van de deur) zou je zelf heel goed zoiets kunnen maken, als je tenminste ervaring hebt met timmermanswerk, of een goede doe-het-zelver bent.

Gewoon hangsysteem gebruiken,dan zie je er niets van.

Er zijn ook hangende schuifdeuren. Je maakt een rails aan het plafond vast met haken in de vorm van de letter J. Boven aan de deuren zitten wielen die je over de rails hangt. Er zit een plank voor zodat je niets ziet van het railsysteem. Op de vloer komt een ondiepe opbouw waartussen de deur zweeft zodat hij niet naar voren of achteren kan. Toegevoegd na 30 seconden: Zie link voor zelfbouw.

Bronnen:
http://www.storemax.eu/nl/basic-schuifdeur...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100