Hoe kan je ontdekken waar er een gaslek zit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een gemakkelijk middel om een (klein) gaslek zelf mee te detecteren, is zeepsop. Je maakt wat sop (afwasmiddel bijvoorbeeld) aan met wat water zodat je schuim krijgt. Dat schuim smeer je op de leidingen en koppelingen. Wanneer het sop gaat bubbelen, weet je dat daar een lek zit. Gebruik nóóit een vlammetje om naar het lek te zoeken! En mocht je duidelijk gas ruiken of zelfs een sissend geluid horen, ga dan niet op zoek naar de bron maar onderneem direct de stappen hieronder. Wat moet je doen als je een gaslek ontdekt? Gebruik absoluut géén vuur.Geen sigaretten, wierook of kaarsjes aansteken dus. Wees voorzichtig met elektriciteit.De vonkjes die worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een stopcontact of de lichtschakelaar kunnen bij een grote hoeveelheid opgehoopt gas al tot een explosie leiden. Hetzelfde geldt voor het gebruik van je mobiele telefoon of bijvoorbeeld een zaklamp. Open deuren en ramen.Dit geeft het gas de kans uit de ruimte te ontsnappen. Sluit de hoofdtoevoer af.De hoofdgaskraan zit vlak voor de gasmeter, meestal in de meterkast, al kan deze ook in de gang of in de trapkast zitten. Wanneer de uiteinden van het kraantje met de leiding meelopen, staat hij open. Als de uiteinden haaks op de leiding staan, is hij dicht. Ga naar buiten. Bel (gratis) het nationale storingsnummergas en stroom, 0800-9009, om het lek te melden. De melding komt terecht bij je eigen netbeheerder, die maatregelen zal treffen. Bel 112als je de situatie als acuut ervaart.

Bronnen:
http://www.radartv.nl/consumentenhulp/hulp...

Even een sopje maken en met een afwasborstel de gasleidingen nagaan, met name de knietje, moffen etc.: verbindingsstukken. Als het gaat borrelen, zit daar je lek!

Allereerst, gas ruik je! Waar gas naar buiten komt is dat duidelijk te ruiken. Aan gas wordt uit veiligheidsoverwegingen een geurstof toegevoegd die onmiskenbaar is. Door op verdachte plaatsen in ruimten waar gas geroken wordt aan koppelingen in de leidingen wat zeepsop te druppelen kan een lek opgespoord worden doordat de zeepsop dan zeepbellen laat zien. Wees bijzonder voorzichtig met het onderzoek naar lekken. Gas is zwaarder dan lucht en zal daardoor zich vanaf de grond ophopen. Het kleinste vonkje van zelfs een zaklantaarn kan een geweldige reactie uitlokken (brand/ explosie). Ventileer dus eerste de ruimten waar je een lek vermoedt voordat je verder iets doet. Het beste is er een loodgieter of gasfitter bij te halen. Een lek kan ook in een leiding zelf optreden door bijv. een scheurtje in bochten of door beschadiging. De leiding stukje voor stukje met zeepsop onderzoeken is geen doen, er zullen ook stukken zijn die onbereikbaar zijn. In dat geval moet de leiding 'afgeperst' worden en wordt onder hogere druk lucht in de leiding geperst. Met een manometer wordt dan het drukverlies afgelezen. Is het een groot verlies dan gaat men op gehoor af waar het lek zit. Door constant druk op de leiding te zetten hoort men waar het sist. In ieder geval beter niet zelf gaan experimenteren maar er dus deskundigen bij te halen.

Aanbrengen met een borstel van een detergent oplossing in water. Er zijn ook vloeistoffen in de handel te verkrijgen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100