Hoe schilder je een houten plafond?

ik wil heel het interieur schilderen in wit en grijs, de plafond is in hout die nog nooit is geschilderd, de muren zijn al eerder geschilderd geweest, in welke verf weet ik niet, want ik ben de nieuwe bewoner. Ik heb onlangs een primer en een latexverf gekocht.

Nu hoorde dat ik geen primer nodig heb en dat de verf ook niet de correcte is...

Toegevoegd na 1 minuut:
Soort plafond zie foto ;-)

Weet jij het antwoord?

/2500

Idealiter zul je het plafond moeten schuren voor je het opnieuw verft, maar in de regel worden plafonds weinig belast en heeft de verf later ook weinig te lijden ; grondverven (gewone goedkope grondverf, voor de betere dekking) en daarna lakken (met een gewone lak dus die geschikt is voor hout, niet met muurverf) volstaat in de regel uitstekend. Na heel veel keren overschilderen zul je wellicht toch een keer moeten besluiten dat er eerst gestript / geschuurd moet worden, maar eerlijk is eerlijk, dat komt bij een plafond erg weinig voor. Is er echter in de kamer bijvoorbeeld altijd veel gerookt, dan zul je het plafond voor het schilderen wel goed moeten ontvetten. Latex kun je voor een houten plafond niet gebruiken ; dat is echt voor muren. Primer heb je nodig om de verf te laten hechten op een moeilijke (zuigende) ondergrond. Ook daarvan is bij een reeds geschilderd houten plafond geen sprake.

het grote nadeel van primer of grondverf is dat het niet glad word en er altijd strepen te zien zijn het mooiste word het als je er 2 lagen of3 beits op zet na het goed ontvet te hebben ontvetten en schoonmaken gaat het beste met lauw water en ammonia het stinkt wel maar laat geen residu achter en dan kun je gewoon watergedragen beits gebruiken wat ook beter is voor je gezondheid in een afgesloten ruimte

Je moet beginnen met je plafond schoon en vetvrij te maken, er kan buiten rookaanslag ook vette aanslag van een gourmetavond of iets dergelijks tegen het plafond zitten, als er vet op het plafond zit, zal de lak niet houden. Na het ontvetten en reinigen wat kan met st Marc, ga je schuren, een fijn papier zal voldoende zijn, verwijder wel alle oneffenheden en vul de gaatjes op. Als je de gaatjes hebt gevuld laat dat dan drogen en schuur dat nogmaals goed glad. Maak vervolgens het plafond stofvrij. Kies voor een grondverf, dit om de verf beter te laten hechten en om de basis voor de nieuwe kleur te leggen. Schuur het plafond na de grondverf nog eens lichtjes op. Daarna komt de lakverf. De duurdere merken lak (Histor, of bijvoorbeeld Sigma) schilderen fijner omdat de verf beter vloeit en dekken beter dan de huismerken van de bouwmarkt. Kies een lakverf op waterbasis, dit omdat je lak op waterbasis over lak op basis van terpentine kunt gebruiken, andersom kan meestal niet. Hoogglans verf is fijner van structuur, dit is prettig om als eerste laag na de grondverf te kiezen, maar je kunt ook direct met een matte, of zijdeglans afwerking beginnen, laat tussen de lagen door de verf drogen volgens gebruiksaanwijzing. Grondverf en 2 lagen lak zullen voldoende moeten zijn. Het eerst ontvetten voor het schuren, dient ervoor, dat je schuurpapier niet vol raakt met vet en vuil en daardoor zuiniger is in gebruik. Latex is niet geschikt voor hout, dit gebruik je wel voor gipsplafonds, of wanden, of over behang bijvoorbeeld. Bereidt je voor op een vervelende klus, die naast veel tijd, veel energie zal kosten. Misschien is het verstandig er een kleine steiger voor te huren, of te kopen, zodat je niet steeds je trap hoeft te verzetten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100