Mag je TL verlichting in de inpandige garage aansluiten met huishoudsnoer?

Ik wil TL verlichting ophangen in de (inpandige) garage, Moet ik daarvoor die dikke grijze VMVK kabel gebruiken, of is gewoon huis tuin en keuken electriciteitskabel ook veilig genoeg? De aansluitingen lijken bedoeld voor de dikke grijze buitenkabel, maar ik kan me voorstellen dat dat alleen nodig is in vochtige ruimtes.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ga er van uit dat je elektrische installatie altijd volgens de NEN 1010 norm moet zijn. (helaas maar waar) Als de TL verlichting vast aan de construtie zit zul je of met VMVK kabel moeten werken en anders met PVC buis of kabel goot. Let wel op de kleur coderingen (blauw, bruin, geel-groen en zwart) Het zou opzich geen kwaad kunnen om de tl's op een verleng snoer te laten branden, maar zoals eerder al werd genoemd zal de verzekering er alles aandoen om in geval van calamiteiten niet tot uikering over te hoeven gaan. Als ze dus iets vinden in de installatie wat niet volgens de norm is uitgevoerd zullen zij dat dus als reden aanvoeren om niet tot schadeloos stelling over te gaan. Aan de andere kant is het voor jou zelf ook een veilig gevoel dat een installatie goed is. (wie zit nou te wachten op een hoop narigheid) Kijk wel uit met elektra want mijn leraar zij altijd al dat het de onzichtbare dood is ( je ziet het niet, maar als je het voelt is het vaak te laat). Succes.

Bronnen:
http://www2.nen.nl/nen/servlet/dispatcher....

Ja dat mag, maar je moet je wel aan de voorschriften houden, dus pvc-buis nemen bijvoorbeeld, want als er brand uitbreekt, is de verzekering de eerste die hier iets van zegt... Dan hoeven ze namelijk niet uit te keren als ze iets vinden wat niet volgens de voorschriften is...

Alleen waar het vochtig is is dat nodig. Als de garage gewoon droog is, met verwarming, dan kan je gewoon snoer gebruiken. Wordt er veel geklust in de garage dan kan je wel denken aan stootvrije goten of toch een grondkabel met ingebouwde mantel.

Als je een snoer met een steker maakt die ergens in een wandkontaktdoos in die ruimte zit, mag je gewoon wit rond draad gebruiken. (andere kleuren ook, trouwens :)) Als het armatuur vast wordt aangesloten via een vaste schakelaar, dan moet je óf VMVK kabel gebruiken en de kabel vastzetten met zadels, of de gebruikelijke PVC-pijpen met montagedraad in de gebruikelijke kleurtjes.

De gebruiker van de instalatie is er zelf verantwoordelijk voor dat de installatie veilig is en goed werkt . Hoe hij dat bereikt is aan hem zelf,dus als jij dat veilig genoeg vind en het werkt mag je dat doen .

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100