Waar in dit schema moet ik beluchters (ontspanningsleidingen) plaatsen bij mijn sanitaire installatie?

Hierbij is de tekening van mijn sanitaire installatie:
WC benedenverdieping
Bad benedenverdieping

Keuken op eerste verdieping

WC op tweede verdieping
wasbak en douche op tweede verdieping

De WC van boven loopt af naar beneden (uiteraard), en wordt met een T stuk bevestigd op de afvoer van de WC van de benedenverdieping. Deze afvoer komt uit in de riool vooraan de woning
De wasbak en douche lopen ook af naar beneden, en worden gekoppeld aan de afvoer van afvalwater, d.i. een leiding naar de achterzijde van de woning. Die komt dan in een gemeenschappelijke afvoer en loopt verder af naar de afvalwaterriool.

Waar juist moet ik overal beluchters plaatsen?

Toegevoegd na 1 minuut:
om de één of andere reden is de tekening zwart (bij mij toch), maar als je erop klikt, zie je ze...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

als je van beneden naar boven loopt, telkens achter het laatste punt van een aftakking op de hoofdbuis. Maar op jouw tekening lijkt het of de hoofdbuis die wellicht diameter 10 of 12cm heeft, tot boven doorloopt, is dat zo? Want zo lijkt het of alle sanitaire punten direct op de hoofdbuis uitkomen en dan zou in feite een enkele ontluchter volstaan, namelijk achter het laatste punt, zijnde de douche op de 2de verdieping. Op de afvoerleidingen van de WC's zou een ontluchter nuttig kunnen zijn, maar dat kan praktisch gezien wel problemen geven als je aan de bovenste WC geen toegang meer hebt aan de linkerkant. Indien de hoofdbuis in de woning loopt van het gelijkvloers naar 2de verdieping, dus gewoon vertikaal, en dat daar dan horizontale (maar wel afhellende) aftakkingen op uitkomen, dan moet je achter het hoogste punt van elke aftakking een ontluchter plaatsen. Nu, indien je slechts 1 afvoerpunt hebt zoals op de 1ste verdieping, ben ik niet helemaal zeker of je daar dan ook een ontluchter achter moet gaan plaatsen. Ik zou er in dat geval voor kiezen om een sifon met ingebouwde ontluchter te gebruiken. Indien alle afvoerpunten rechtstreeks op de hoofdbuis uitmonden, zou je voor de zekerheid over zulke sifon met ingebouwde ontluchter kunnen plaatsen, daar hoef je ook geen breekwerk voor te gaan uitvoeren gezien het gewoon onder de wasbak zit zoals een gewone sifon.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100