Hoe kan je een spijkerbroek eenvoudig innemen rond de middel?

Ik ben gekrompen en wil niet te snel een nieuwe broek kopen zolang de krimp nog doorgaat.
Kan ik hem zelf eenvoudig wat innemen zodat hij een maatje of twee kleiner wordt bij de middel?

Heb een naaimachine tot mijn beschikking.

Weet jij het antwoord?

/2500

Nou, gefeliciteerd met jouw krimp! Wat het met een spijkerbroek moeilijk maakt, zijn die Engelse naden. Als je dat op de zijnaad hebt, is het bijna niet te doen om die onzichtbaar in te nemen. Heb je dat niet, dan torn je de tailleband los bij de zijnaden. Stik de zijnaden wat smaller. Maak een knip in de tailleband. Stik die weer aan elkaar en verbind de tailleband weer met de broek. Wat ik zelf doe in zo'n geval. Koop een stuk brede en stevige elastiek. Torn de tailleband op twee plaatsen, achter de zijnaden, een beetje los. Rijg de elastiek dus in de achterkant van je tailleband. Een beetje frommelen om te zorgen dat het netjes komt. Zet de tailleband weer vast. Het nadeel van methode twee kan zijn dat de broek op je billen wat los blijft hangen.

Ik heb weleens een extra knoop in een spijkerbroek geslagen, een paar cm naast de originele knoop. Werkte perfect!

Rijg een stuk breed elastiek door de band aan de achterkant. Dit doe je als volgt: Maak aan allebei de kanten van de band aan de binnenkant, precies boven de zijnaad een snee van ca. 3cm. Rijg er breed elastiek door en zet het vast ter hoogte van de snee. Neemt elastiek dat een paar centimeter korter is dan de breedte van de broek.

Eenvoudig valt helaas niet altijd mee, maar als het maar om 1 of 2 maten gaat, wil het best. Het nadeel van een stukje elastiek door de tailleband halen zoals ik hierboven lees, is dat het achterwerk - toch al ruim - wat propperig wordt. Geen probleem als je er iets overheen draagt, maar voor mannenbroeken - die toch al niet echt een taille hebben die smaller is dan de heupen - vaak geen oplossing. Wil je het helemaal mooi doen, dan moet je de hele tailleband lostornen, de middenachternaad en de zijnaden en stukje innemen, en de tailleband opnieuw aanzetten met een grotere overslag of de band opnieuw op lengte maken. Ongeveer een kwartiertje tot een half uurtje werk, maar dan is je broek ECHT als nieuw. Iets makkelijker is alleen de tailleband middenachter een stuk losmaken tot je hem helemaal vlak kunt leggen. Dan de middenachternaad met tailleband en al kleiner stikken, bijknippen, opnieuw vouwen en weer vastzetten. Net zo mooi als de vorige oplossing (maar dan met een naadje middenachter) en iets sneller klaar. Nog makkelijker is dwars door de tailleband heen de middenachternaad smaller maken, maar dat wordt lastig afwerken, en je ziet toch een soort bult middenachter. Je kunt het wel een paar keer herhalen tot echt het hele model uit de broek is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100