Ik heb de houten balken in mijn huis twee keer in de grondverf gezet, en wil hem nu in de lak zetten, is het goed om het niet eerst licht te schuren?

Het zijn vreselijk veel balken.. Het kost me enorm veel werk om het opnieuw allemaal te schuren.. Kan ik 'gewoon' over mijn geverfde grondverf heen met mijn lak zijdeglans?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ontvetten moet je sowieso, dus ontvet met een schuurspons, dan doe je 2 handelingen in 1 keer, vervang de schuurspons wel regelmatig, want hij slijt natuurlijk wel snel, als je schuurt, wordt je laklaag egaler en krijg je een mooier resultaat. Toegevoegd na 43 minuten: Als je als eerste laag een hoogglansverf neemt, worden je balken nog strakker, omdat hoogglans een fijnere structuur heeft en dus voor een gladdere ondergrond zorgt, schuur je laklaag hierna licht op en ontvet weer en daarna kun je je zijdeglans aanbrengen. Zo krijg je strakgelakte balken.

je hoeft het echt niet zwaar te schuren , maar een licht fijn schuurpapiertje over alles (niet hard drukken) is raadzaam , omdat grondverf hier en daar en bobbeltje kan hebben , als je dat niet weg haalt zie je dat na het aflakken des te erger en mogelijk gaat dat irriteren , je maakt de grond verf klaar voor een betere hechting , maar wel losjes schuren hoor suc6

Als u ZEER recent die grondlagen aangebracht heeft kan u zonder meer overschilderen. Als dit al geruime tijd geleden is kan u best eens afwassen met St-Marc allesreiniger.

Alles licht opschuren is altijd het beste, maar....als je de grondverf recent hebt aangebracht (één tot enkele) dagen) is de verf nog niet doorgedroogd / zo vers dat je je over de hechting niet al te veel zorgen hoeft te maken. Wel een schuurpapiertje en een stoffertje bij de hand houden voor de ergste onregelmatigheden die je onderweg tegen komt. Alles opschuren zal dus eerder van esthetische waarde zijn (grondverf vloeit minder / geeft meer strepen), dan dat het de hechting te zeer beïnvloedt. Is het langer geleden (weken) dan zou ik de balken wel (weer) reinigen en schuren alvorens ze af te schilderen, alhoewel het reinigen dan wel weer afhankelijk is van de vuilaanhechting (binnen-buiten / stoffig-stofarm)

Joh houten balken maak je niet druk,verf er gewoon overheen. Er is al 2 x verf overheen gegaan,dat is al veel,en kom je bij het aflakken een erg ruwe plek tegen,dan kan je er altijd nog een papiertje overheen halen. Suc6

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100