Ik heb geen grondverf in huis, alleen lakverf. Hoe kan ik een (houten) gelakte ondergrond toch wit krijgen? Moet ik grondverf kopen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Grondverf is bedoelt om een betere verbinding te krijgen tussen de lakverf en het kale hout. Bij jou zit er al lak op het hout, dus de verbinding op het kale hout is er al. Dus hoef je geen grondverf te gebruiken. De lak goed ontvetten, licht opschuren en je kan de verf er zo overheen schilderen. ( min. twee lagen)

gewoon kopen niks anders kan denk ik.

Het hoeft niet maar het is wel beter om grondverf te zetten. In een aflak zitten namelijk geen vulstoffen en meer bindmiddel. Dat betekend dat oneffenheden minder worden opgevuld en de laag zal het hout meer afsluiten waardoor vocht niet uit het hout kan. Het kan dan dat de verf wat sneller gaat bladeren. Ook kan het wat minder gaan hechten. Het kan dus wel maar de kwaliteit kan minder zijn. Toegevoegd na 7 minuten: Je moet even kijken waarvoor het is. Gaat het belast worden of is het iets wat gewoon nooit aangeraakt is en rustig hangt/staat. Als dat het geval is, lekker zonder de grondverf doen.

Je kunt het wel zonder grondverf schilderen maar dan is de bovenlaag kwetsbaarder. Dat kan wel voor een schilderijlijstje bijv. maar voorwerpen die veel te verduren hebben, moet je echt gronden.

Om het goed te doen dient u eerst de oude laklaag te verwijderen ( schuren of afbranden) . Na het fijnschuren reinigt u het hout door het af te nemen met thinner. Dit verwijdert vet en vuil. Nu bent u toe aan gronden. Na het drogen vd eerste grondlaag schuurt u deze ligt op , verwijdert stofresten , en brengt de eerste witte laklaag aan . Drogen , opschuren , schoonmaken en dan de tweede witte laklaag . Het eindresultaat heeft u nog jaren plezier van. Succes.

Ik weet niet hoe de vloer eruit ziet,maar ik zou de vloer eerst goed ontvetten en dan pas schuren (anders schuur je vet en vuil in het hout en dat kan voor hechting problemen zorgen) als je hebt geschuurd de kale plekken hout bijvlekken met een goede grondverf,dan laten drogen. de volgende dag de bijgevlekte plekken even lichtjes op schuren. Daarna zou ik het aflakken met een lak die op basis is van alkyd/urethan (Sigma s2u bv). Deze lak word wat harder en dus beter bestand tegen mechanische belastingen. Succes.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100