Hoe lang kun je latex bewaren? Ik heb hier een emmer van 10 liter staan, maar die is al ruim 8 tot 10 jaar oud.

Ik heb hem eens opengemaakt en erin geroerd, hij is wat stijf, er zou wat water aan toegevoegd moeten worden. Afgezien of ik er nog mee kan verven, vraag ik me ook af of die verf misschien giftig wordt na een aantal jaren.

Weet jij het antwoord?

/2500

Normaal gesproken een paar jaar, echter alleen zolang je er geen water aan hebt toegevoegd (anders gaat het "rotten", en dat ruik je meteen als je de emmer openmaakt). Als het er nog goed uitziet en nog goed homogeen gemengd kan worden door te roeren, kun je het nog wel proberen te gebruiken. Doe eerst een proefstukje. NB Ik heb onlangs nog latex gebruikt die min. 7 jaar oud was.

Bronnen:
Ervaring...

Maak er maar gebruik van er is niets mis mee. Heb er ervaring mee. Iets aanlengen met water

ja vorstvrij bewaren is wel erg belangrijk, verders lijkt de kwaliteit van de verf ook invloed te hebben, maar als de verf nog goed mengt met wat water er bij en het stinkt niet, is de verf nog prima. Wil je het zeker weten, probeer een proefstukje.

Nee, latex kan heel erg lang bewaard (jaren) worden maar tussentijds openmaken is niet goed want dat bekort de bewaartijd. Omdat het op waterbasis is kan het gaan schimmelen, is het niet gaan schimmelen dan kun je het wel weer gebruiken. Tijdens het bewaren zal het pigment uit het water gaan bezinken en dit zal een stevige roertijd nodig hebben om weer gemixed te krijgen als de kleur is goed gebleven maar het dan nog iets te dik is dan kun je het weer wat verdunnen met water. Liever nooit mixen met nieuwe verf.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100