Kan ik stroom opwekken met mijn watervalletje in mijn vijver?

In mijn vijver zit een waterval. Ik ga er vanuit dat ik stroom kan opwekken door dynamo's met waterradjes er in te plaatsen. Hoeveel stroom kan ik kan ik hiermee opwekken? Met mijn pomp stroomt er ongeveer 70 liter per minuut van de waterval.

Toegevoegd na 24 minuten:
Ik zet ook even deze reactie van mij op het eerst gegeven antwoord hier neer, omdat ik daarin eigenlijk de vraag aanvult:
'Hoe kan het dan dat je niet meer vermogen uit de waterval te halen is, dan dat de pomp gebruikt? Opzich kunnen er een onbeperkt aantal dynamo’s in.
Daarnaast is het toch zo dat dit geen geïsoleerd systeem is, waardoor de wet van behoud van energie niet opgaat? Er komt namelijk een valversnelling van de waterval bij toch?'

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je kunt natuurlijk stroom opwekken met het watervalletje van je vijver. De hoeveelheid vermogen zal echter veel minder zijn dan het vermogen dat het motortje van de pomp gebruikt. Om een exacte berekening te maken is niet alleen de hoeveelheid van 70 l per minuut van belang, ook de hoogte van de waterval bepaalt de energie van het vallende water. Verder is het rendement van je waterrad-dynamo combinatie van belang. Stel dat jouw waterval 1 meter hoog is, dan is de energie van 70/60 kgm/s theoretisch beschikbaar, dat is 1,17 N/s oftewel 1,17 Watt

In principe gaat energie nooit verloren en zou je met een frictieloze 100% rendementspomp, frictieloze 100%redenmentsdynamootjes en een systeem waar alle energie ook weer opgevangen wordt het systeem zelf kunnen aandrijven. In de praktijk is dit echter onmogelijk, als het motortje van de pomp bijv. maar een fractie opwarmt gaat er al energie verloren die je niet meer kan terugwinnen. Hoe weinig het ook mag wezen, water wat naar beneden valt brengt ook lucht in beweging, geeft energie aan de lucht af die je met het dynamootje niet op kan vangen. De energie van de dynamo moet vervolgens weer naar het pompje door een elektrische draad. Als is de weerstand van de meeste draden vrij klein, die weerstand is er wel en zet elektriciteit om in warmte. Da's ook weer energie die verloren gaat. Als er wat tandradjes of kogellagers inzitten, dan kosten die ook energie om ze in beweging te krijgen, energie die je niet meer kan opvangen. Wat je wilt is een perpetuum mobile maken, helaas is dat een stuk lastiger als velen gedacht hebben. Wel... zou je in principe het energieverbruik van je waterval er een stuk(je) mee kunnen terugbrengen. Mocht het je wel lukken om er meer energie uit te halen als er in te steken, direct patent aanvragen. Daarna hoef je hooguit nog wat nobelprijzen in ontvangst nemen en her en der een lintje knippen, echt werken hoeft dan nooit meer.

Met je pomp voer je het water op door de zwaartekracht te overwinnen.De hoeveelheid energie die je hierbij verbruikt is dezelfde als die die je terug wint met je dynamo's min alle verliezen door rendementen van de dynamo's en primaire pomp. Je zult dus altijd verliezen !

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100