Welke lijm gebruik ik voor karton op hout te bevestigen

Weet jij het antwoord?

/2500

Houtlijm

seconden lijm of allslijmer

Normale houtlijm. Secondelijm kan ook maar is duurder voor grotere oppervlaktes

Hout lijm kan, maar het karton word er wel erg week van. vaak word voor dit soort lijmverbindingen een lijmpistool gepakt. dit werkt makkelijke en snel. Hier onder staat een link naar een lijmpistool. Daar staat ook bij dat deze voor hout en karton geschikt is. Een ander voordeel van dit soort lijmen is dat deze lijmen niet agressief zijn. dus zullen de meeste ondergronden met rust laten.

ik heb toevallig onderzoek gedaan hierna en het blijkt dat commerciele houtlijm goed werkt maar het beste hiervoor werkt een zelfmaak lijm. zeer simpel, gewoon wat bloem mixen met wat water. Dit maken zodat het een constantie wordt tussen een vliestof en een vaste stof in en dan insmeren op het hout. 2min achten en dan het karton erop plakken. dit gegarandeerd vast!

een contactlijm, beide delen licht insmeren met een spatel en het zit voor eeuwig vast. alternatief; contactlijm in sprayvorm toepassen. succes!

het ligt eraan hoe stevig de verbinding moet zijn, welk karton je gebruikt en hoe groot het oppervlak is wat je wil verlijmen. bestaat het karton uit meerdere lagen kan de gelijmde laag vastzitten maar kan de onderlaag loskomen waardoor de constructie loslaat of stevigheid verliest. hoe ruwer het oppervlak van het karton hoe meer het zal absorberen. (geplasitfiseer of geperst karton heeft deze eigenschap in mindere mate) bij absorberende ondergrond is een alleslijm niet aan te raden aangezien deze veel vocht bevat. bison kit kan goed werken. je kan het uitsmeren over het hele oppervlak met een lijmkammetje. deze is ook in een spuitbus te verkrijgen (wel prijzig, de Action heeft een prima variant met eveneens een zeer sterke hechting) montagekit bevat ook niet veel vocht en heeft een sterke hechting het lijmpistool kan ook soelaas bieden maar is mindergeschikt als je een dunne film lijm aan wil brengen. als je de betreffende gebruiksaanwijzingen opvolgt moet het muurvast komen te zitten, succes!!!

Een eenvoudige houtlijm is de meest goedkope en schone oplossing. Niet te dik doseren geeft een prima resultaat zonder dat het karton week wordt zoals ik in een van de reacties las.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100