Moet je de schopplaat van een trap nu schroeven of spijkeren?

Om een trap dicht te maken zitten er platen tussen de treden. Nu weet ik dat je dat perse op 1 manier moet vastmaken want met de andere optie gaat je trap kraken.

Maar welke is het nu?
Spijkeren of schroeven?

Weet jij het antwoord?

/2500

Hout is een tamelijk flexibel materiaal dat een beetje meebuigt met de belasting die je er op uitoefent. Spijkers zijn dunne staafjes ijzer, die op geen enkele manier het hout vasthouden en aan één kant vastzitten. Wanneer één van de door spijkers verbonden delen belast wordt, krijgt het met de spijker gewoon de ruimte om door te buigen en zal je trap vreselijk gaan kraken. Wanneer je schroeft, vreet de schroefdraad zich in het hout en houdt de delen onbeweeglijk aan elkaar vast. Zolang je genoeg en lange genoege schroeven gebruikt, kan het hout nauwelijks werken en zal je trap nagenoeg niet kraken. De afstand tussen de schroeven moet dan ook zo klein zijn, dat het hout over die lengte niet kan doorbuigen. Anders kraakt/ie alsnog. Toegevoegd op 19-06-2009 08:37:51 Er zijn trouwens meerdere redenen waarom een trap kan (gaan) kraken, dus misschien heb je ook wat aan deze link. Toegevoegd op 19-06-2009 09:05:04 Tweede link is een interessant topic over krakende trappen, waarin ook wordt geadviseerd te schroeven. Veel schroeven, dat wel.

Bronnen:
http://www.klusidee.nl/Forum/viewtopic.php...
http://www.klussen.adviesplaats.nl/index.p...

Alleen spijkeren, nooit schroeven...

Ik lees schroeven en verlijmen. Kijk eens op begevoegde link. Daar worden een heleboel problemen aangegeven en hoe die op te lossen met de stootborden van je trap. Succes met de klus! (zoeken op stootbord)

Bronnen:
http://www.klusidee.nl/Forum/search.php?mo...

liefst verlijmen ;)! zijn verschillende soorten lijm voor te vinden.. eventueel schroeven maar dat ziet er niet uit mijn mening ;)! of het blijft zitten moet je zelf even uitzoeken mijn trap is geschildert;)!!

Een trappenmaker (eigenlijk een timmerman met een specialistatie) zal de stootborden (zo heten die dingen) met nageltjes vasttimmeren, of anders met een elektrische nietmachine vastnieten. Uiteindelijk zijn ze dan dus gespijkerd. Maar als jij zelf liever kleine schroeven gebruikt, kan dat ook wel. Het voordeel van nagels is, dat je die makkelijker in het hout kunt verzinken, zodat je ze niet meer ziet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100