Wat doet een supermarkt met ingeleverde statiegeldloze flessen?

Ik heb laatst bij de AH een paar flessen ingeleverd, en daar statiegeld voor ontvangen... maar er zat geen statiegeld op die flessen.

Het ging om een paar frisdrankflessen van de Jumbo. Bij de Jumbo zat daar statiegeld op, maar ik heb ze dus ingeleverd bij de AH, en AH geeft geen statiegeld terug voor Jumbo-flessen (maar in dit geval dus wel).

Daarnaast heb ik een paar bierflesjes ingeleverd waar überhaupt geen statiegeld op zat (en ook daar 10 cent per flesje aan statiegeld voor ontvangen).

Even los van het feit dat ik AH dus onbedoeld geld heb afgetroggeld - wat doet AH nu met die flessen? Worden ze in het verwerkingscentrum van AH toch als statiegeldflessen behandeld en teruggestuurd naar een grote statiegeldflesseninzamelaar, of zoiets? Of sorteert AH de verkeerd ingeleverde flessen uit, en worden die in de plasticbak cq de glasbak gegooid?

Weet jij het antwoord?

/2500

Alle statiegeldloze flessen belanden in de glasbak.

Als je een fles frisdrank koopt van een A-merk, dan kun je die lege fles bij elke winkel inleveren waar dat merk wordt verkocht. De machine weet echt niet in welke winkel jij het product hebt aangeschaft. Meestal kijken de machines naar de vorm van de fles. Sommige A-merken en huismerken gebruiken flessen met een unieke vorm, maar er zijn ook flessen in omloop die door meerdere merken gebruikt worden. Diverse merken veranderen daar ook nog wel eens in waardoor de machines ingesteld moeten zijn op zowel het oude als nieuwe model. Het zou misschien kunnen zijn dat AH nu één of ander merk frisdrank verkoopt dat in dezelfde vorm flessen zit als de frisdrank van de Jumbo. Dan kun je die flessen dus bij beide winkels inleveren. Statiegeld dat je betaalt bij aanschaf van de fles is geen winst voor de winkel. Zij dragen datzelfde bedrag (fictief) weer af aan de producent. In de praktijk wordt dat verrekend met de volle flessen die de winkel van de producent afneemt. Bij het inleveren van de lege flessen gaat dat net zo. Er wordt dus geen winkel benadeeld als je de lege flessen ergens anders inlevert dan waar je ze hebt gekocht. In juli 2021 wordt ook statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd. Winkels moeten daarvoor andere inname apparatuur hebben. Misschien is de innamemachine in jouw winkel al vervangen en is daarbij (nog) geen onderscheid in vormen van flessen aangebracht.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100