Hoe verloopt de controle op meerderjarigheid aan een self-checkoutkassa?

Ik vraag mij af hoe de controle op meerderjarigheid verloopt bij aankoop van sigaretten of alcohol aan een self-scanningkassa/self-checkoutkassa in een supermarkt.
Gebeurt dat manueel, of volledig automatisch? Zijn er verschillen in systemen tussen de verschillende supermarkten? Zijn er hiaten aanwezig in de lijftijdscontrole aan dergelijke kassa's?

Toegevoegd op 05 maart 2019 11:36: omschrijving

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat ligt aan de supermarkt. Er is geen uniforme aanpak. Maar, in alle gevallen is er zeker controle. Ik zal je twee voorbeelden geven van twee verschillende ketens in mijn omgeving. 1 Bij de eerste super scan je alle producten zelf. Indien je wilt afrekenen, moet je naar een kassa voor zelfscannen. Degene waarbij je afrekent, doet sowieso een 'steekcontrole' door vijf willekeurige artikelen te controleren. Met hun apparaat zien ze dan of ik die vijf producten ook inderdaad gescand heb. Daarna reken je alles af. Deze persoon kan bij drank etc. dus gewoon om een ID vragen. 2 Bij super twee werkt het totaal anders. Je scant weer alle producten zelf. Als ik wil afrekenen, moet ik naar een soort counter om te betalen. In principe komt er geen fysiek persoon aan te pas. Via een pin kan ik dan mijn boodschappen betalen. Als ik netjes hebt betaald, gaan de poortjes open en kan ik de winkel verlaten. Echter bij de poortjes zit een medewerker achter een desk die alles in de gaten houdt. Deze persoon kan het hele systeem stoppen voor een controle. Dat heb ik zelf ook vaker gehad. Tijdens deze controle kunnen ze je hele kar controleren, je ID vragen etc. Pas als de controle goed is verlopen, gaat het systeem weer open, zodat ik verder kan gaan met het proces. Kortom, je kunt op deze manier de regels niet omzeilen.

Bij alle systemen die ik ken is er tegenwoordig menselijke leeftijdscontrole, vaak in combinatie met een waarschuwingssignaal dat er alcohol gescand is bij zelf-checkout. Er is ooit wel geëxperimenteerd met automatische leeftijdsscanners, of ik dacht zelfs met videobeeld welke op afstand weer gecontroleerd werd. Die systemen zie ik niet meer.* -Zijn er verschillen in systemen tussen de verschillende supermarkten?- Ja, niet zozeer qua controle, maar qua systemen op zich. Echter op dit moment is het voornamelijk personeel die inschat of iemand gecontroleerd moet worden op leeftijd, en die dan via een identiteitsbewijs, paspoort of rijbewijs de leeftijd vaststelt. Hiaten? Ja er zit vaak/altijd een menselijke component in, vaak jonge caissières, als iemand een inschattingsfout maakt of niet oplet, of in een smoes trapt of schikt voor intimidatie kan er altijd iets fout gaan, maar dat kan bij een ouderwetse kassa ook. Er is de mogelijkheid van (wellicht makkelijker) bedrog bij een zelfscan. Net zoals je iets makkelijker kan stelen met zelfscan. Als er niet altijd een steekproef plaatsvindt, kan je ook makkelijker drank de winkel uit krijgen. Dat kan bij een gewone kassa natuurlijk ook, maar met net wat meer gedoe. Sigaretten worden vaak vanachter een toonbank/kassa verkocht. Ook zijn/waren er wel winkels waarbij je bij de kassa een bonnetje kon kopen en deze met het bonnetje weer uit een automaat kon halen. De leeftijdscontrole vond dan aan de kassa plaats als nodig geacht. * De scan op afstand (ageviewers) wordt nu actief geweerd door de supermarkten, daar zijn zelfs rechtszaken over gevoerd. https://www.bndestem.nl/breda/maker-ageviewers-uit-breda-heeft-geen-recht-op-schadevergoeding-supermarkten~a77a2908/ Die rechtszaak is verloren en nu hangt het dus weer voornamelijk af van caissières. https://www.nrc.nl/nieuws/2016/03/11/de-zwakke-schakel-is-de-kassiere-1599913-a712085 --- Geen systeem op dit moment is feilloos, je kan met wat denkwerk vrij makkelijke methodes verzinnen om een mens of systeem te misleiden. Zelfscansystemen lijkt mij het minst sterke systeem.

Toegevoegd op 05 maart 2019 14:22: tekst

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100