Hoelang mag een supermarkt jou niet binnen laten?

2 jaar geleden is een vriend van mij door de eigenaar van de supermarkt de deur uit gezet. Hij mocht 1 jaar niet binnen komen, maar het is nu al 2 jaar geleden en een paar weken geleden wou hij weer naar binnen maar werd weer geweigerd.

Nu was het een hele duidelijke reden, hij was zeer psychotisch en hij uiten zich verbaal agressief tegenover een caissière. Maar nooit iets gestolen of kapot gemaakt of bedreigd ofzo.

Dus mijn vraag wanneer mag hij weer een keer terug de enigste winkel in de binnenstad in?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De vraag gaat over hoe lang iemand uit een winkel geweigerd mag worden. MrTomaat gaat in op de geldigheidsduur van een winkelverbod; dat is echter iets anders. Er blijkt ook niet uit de vraag of er wel een winkelverbod is of is geweest. Een winkelier mag je de toegang in principe altijd weigeren, levenslang. Een winkel is namelijk geen openbare ruimte. Pas als de winkelier je weigert op grond van discriminatie (ras, geaardheid, geloof, etc.) mag dat niet en is de winkelier zelfs strafbaar. Een winkelier moet dan wel de hele tijd opletten om je steeds weg te sturen. Als je na een verzoek tot weggaan niet weggaat, pleeg je een strafbaar feit (huisvredebreuk). Een formeel winkelverbod is voor de winkelier makkelijker, omdat iemand met een winkelverbod automatisch een strafbaar feit pleegt als hij de winkel binnenkomt, ook als de winkelier er die keer nog niets van heeft gezegd. Dat maakt handhaving een stuk makkelijker, omdat je direct kunt worden aangehouden. Als je vriend wil weten wanneer hij weer gewoon zonder problemen de winkel in kan, kan hij het beste een gesprek aanvragen bij de filiaalchef van de betreffende winkel om het voorval uit te praten. Hopelijk is er dan in redelijkheid en billijkheid te komen tot afspraken.

2 jaar max, 1 jaar normaliter (staat in de schriftelijk ontzegging als het goed is) https://www.politie.nl/themas/ondernemers.html#alinea-title-wat-is-een-winkelverbod Hoe kan ik iemand een winkelverbod opleggen? Een winkelverbod kunt u zowel mondeling als schriftelijk opleggen. Mondeling opleggen is vooral effectief voor het moment. De persoon kan immers terugkomen en dan moet u uw ontzegging herhalen. Wil de persoon uw winkel niet verlaten, ook niet als u erop aandringt? Dan pleegt hij of zij huisvredebreuk. Wilt u schriftelijk een winkelverbod zenden? Doe dit via een aangetekende brief of overhandig de brief direct aan de bewuste persoon. Wij raden u aan een afschrift naar het plaatselijke politiebureau te sturen ter informatie. Hoe lang is een winkelverbod geldig? Het winkelverbod is >maximaal een jaar< geldig en geldt alleen voor de winkels waar deze is uitgereikt. Bezoekt een klant na een schriftelijk winkelverbod toch uw zaak? Dan kunt u volstaan met een duidelijk verzoek aan de klant om weg te gaan. Wil de klant niet weggaan? Dan is hij of zij schuldig aan huisvredebreuk. Meer informatie vindt u op de website van uw brancheorganisatieof op de site van het CCV. Toegevoegd na 16 minuten: Het kan zijn dat het op 2 jaar is gesteld, dat zou je dan terug kunnen lezen in de aangetekende brief: https://www.mkbservicedesk.nl/1132/kan-iemand-toegang-tot-mijn-winkel.htm Duur ontzegging Een winkelontzegging duurt in principe twaalf maanden. Dit kan oplopen tot maximaal 24 maanden. Dit is het geval als bij de winkeldiefstal ook agressie of geweld is gebruikt. Dit moet allemaal schriftelijk gebeuren door de winkelontzegging aangetekend op te sturen. Je kunt iemand ook mondeling de toegang tot de zaak weigeren. Dit geldt vooral voor dat moment. Eisen ontzegging Een winkelontzegging moet minimaal aan de volgende voorwaarden voldoen: Je moet bij jouw klanten bekend maken dat je gebruik maakt van winkelontzeggingen, bijvoorbeeld door middel van zichtbare huisregels bij de ingang van jouw winkel. Je moet in de huisregels duidelijk aangeven: - bij welke delicten winkelontzegging wordt toegepast; - hoe vaak zo’n delict dan moet zijn gepleegd; - en hoe lang de ontzegging dan duurt. De winkelontzegging mag niet discriminerend zijn. Er is een strafbaar feit gepleegd. De verdachte is op heterdaad betrapt, direct aangehouden en wordt zo snel mogelijk overgedragen aan de politie Er wordt aangifte gedaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100