Ouderen in verzorgingshuis maar 1x perweek in bad mag en kan dat ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja dat mag, daar zijn geen regels voor. Er worden planningen gemaakt voor de verzorging, wie heeft welke zorg nodig en hoeveel tijd kost dit. Naar aanleiding daarvan komt er schema met wanneer wie in bad kan, dat zal idd meestal niet vaker zijn dan 1 maal per weerk, simpel weg omdat er geen tijd voor is. Het zou niet moeten mogen en kunnen. Bewoners zouden zélf moeten kunnen kiezen, of ze 's morgens gewassen, gedouched of in bad willen. Maar de tijd in de ochtend uren is vaak erg beperkt. Dan moet er veel gebeuren in een paar uur tijd, om iedereen op een respectabele tijd uit bed te hebben.

De ouderen worden op bed gewassen als ze niet onder de douche gaan, en worden daar ook heel schoon van. Heb jij wel eens een dementerende oudere die bijna niet meer op de benen kan staan, onder de douche gedaan? Voor het personeel is dat niet op te brengen. Daar moeten verrolbare douchestoelen en tilliften en/of draaischijven aan te pas komen. Met meerdere transfermomenten. De oudere mens vindt dat zelf vaak helemaal niet zo leuk.

Bronnen:
ervaring vanuit de thuiszorg.

Criminelen worden beter behandeld dan ouderen. Ja dat mag schijnbaar.

Ja,dat mag en dat gebeurt ook,tenzij er vrijwilligers zich voor zo'n klus aanmelden,de verzorging kampt door inkrimping van het budget met gebrek aan personeel en alleen verruiming van het budget,of hulp van vrijwilligers kan daar verandering in brengen.

veel ouderen hebben ook schrik om nog in bad te gaan ,zeker met al die moderne baden(omhoog,omlaag,kantellen...) en andere liftjes en moderne snufjes

Bronnen:
familieleden

Sinds het dagelijks baden/douchen (bij velen) heeft postgevat, komt zo'n situatie ons voor als barbaars en komen we massaal in opstand. Echter: ik weet dat heel veel mensen (ook zeer prominente Nederlanders) niet vaker dan 1x per week, of zelfs minder met badwater in aanraking komen. En toen ik zelf een jong kind was (jaren 50) en minimaal om de dag in bad ging, oogstte dit enorm veel verbazing bij vriendinnetjes. Ten eerste al dat we een echt bad hadden, ten tweede het in hun ogen frequente ( en volgens hun overbodige) baden.. Geloof me: het was gebruikelijk dat men 1 x per week ging douchen of baden. Onlangs was Maarten Van Rossem (bekende Nederlander, hoogleraar dus prominent figuur) zo eerlijk om te vertellen dat hij zich niet dikwijls wast. ( je verstoort er het zelfreinigend mechanisme mee!)Ik heb kunstenaars gekend (bekende ) die zich helemaal nooit wasten. (zelfde argument) Tja..lastig. Zorg ligt gevoelig momenteel. En ik ben iemand die vooraan in de rij staat om goed te zorgen voor zwakkeren in de samenleving. Maar , de reele situatie vraagt van ons om prioriteiten te kiezen. Wat is het belangrijkst? Zelf vind ik een wandelingetje in de zon van meer belang dan een inspannende wasbeurt, voor een oudere. Of een bezoekje hier of daar, waar gelegenheid is voor een aangekleed praatje. Misschien moeten we de bejaarden zelf mee laten denken. En zo mogelijk: mee laten betalen voor dingen die moeilijk in het beschikbare budget te voegen zijn. Ik weet het: dit is een lastig probleem. Maar laten we nuchter blijven. Toegevoegd na 22 minuten: Ik ben terecht geattendeerd op eventuele incontinentie problemen. Dit verandert de zaak.. Dan wordt baden ineens wel wat meer een basic gebeuren, natuurlijk!

Ik heb nog een aanvulling op alle (nuttige) antwoorden die al gegeven zijn. Ik denk dat het er vooral om gaat dat er bewonergericht gewerkt wordt, dus in het belang van die desbetreffende bewoner. En hierbij kun je dus rekening houden met de persoonlijke wens van een bewoner, maar ook met wat jij als verzorgende vanuit je proffesionaliteit nodig acht voor die bewoner. Dus vindt iemand het heerlijk om in bad te gaan, laat diegene (als de mogelijkheden hiervoor zijn, fijn in bad gaan). En is een bewoner erg incontinent, dan kun je dus vanuit je professie voor een extra douchebeurt kiezen. Maar er zijn misschien ook bewoners die douchen vreselijk vinden of het niet nodig vinden. Nou, wat let je om dan een kattewasje te doen. Het gaat om het welzijn van de bewoner, dat je in zijn of haar belang denkt en daarbij de verschillende factoren tegen elkaar afweegt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100