Waarom groeien vingernagels sneller dan teennagels?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat werkt net als met haren. Hoofd-, baard-, oksel en schaamharen groeien sneller dan de overige haren op je lichaam. Deze hebben een meer bechermende functie.

Nagels groeien continu, gemiddeld zo’n 0,05-0,1 mm per dag. De totale groei van een gezonde nagel duurt ongeveer een half jaar en geschiedt vanuit de matrix naar de vrije rand. Bij jonge mensen groeien nagels sneller dan bij ouderen en bij mannen sneller dan bij vrouwen. Vingernagels groeien ongeveer drie keer zo snel als teennagels. In de zomer neemt de groeisnelheid onder invloed van meer zonlicht (ultraviolette straling) toe. Vingernagels groeien dus sneller omdat deze meer licht en lucht krijgen. Dit bevordert de celopbouw. De groeisnelheid is van nog vele andere factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld pianospelen of werken op een toetsenbord van een computer en nagelbijten verhogen de groeisnelheid. Vertragingen van de groeisnelheid kunnen worden veroorzaakt door het werken met chemicaliën (schoonmaakmiddelen), gebruik van geneesmiddelen, hoge koorts, slechte voeding en roken. De nagels van de hand die we het meeste gebruiken groeien ook sneller dan die van de andere hand. De nagel van de middelvinger groeit het snelst en die van de duim het langzaamst. Toegevoegd na 26 seconden: (TP)

Bronnen:
http://aladin.bibliotheek.nl/aladin_search...

De groei van de nagels - gemiddeld 3 mm per maand- is afhankelijk van meerdere factoren. Zo is niet alleen van belang of ze aan de lucht groeien of bedekt, het weer heeft er ook invloed op en.... hoe meer je je vingers / tenen beweegt/gebruikt, hoe sneller de nagel groeit. Vermoedelijk heeft dat te maken met de doorbloeding die de groei stimuleert. Daarnaast is er ook sprake van een zekere slijtage, die in schoenen en sokken wat groter is dan 'bloot'. Omdat de meeste mensen echter hun vingers intensiever zullen gebruiken dan hun tenen, zullen de vingernagels heel iets sneller groeien. Toegevoegd na 47 seconden: Herstel, zullen de vingernagels aanzienlijk sneller groeien.

Bronnen:
http://www.gehwol.nl/voetverzorging/voeten...

Mijn teennagels groeien net zo snel als die van mijn vingers...! Helaas...

Kennispartner van GoeieVraag

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100