Wat is het verschil tussen een getal en een cijfer?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Cijfers zijn 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 en 9. Eén of meer cijfers combineren, eventueel vooraf gegaan door een min-teken, maakt een getal. Toegevoegd op 17-05-2009 19:22:22 Moeilijker combinaties van cijfers (zoals breuken, pi, etc.) zijn overigens ook getallen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Cijfer
http://nl.wikipedia.org/wiki/Getal_(wiskunde)

een getal bestaat uit cijfers

Volgens mij ligt het verschil hem volgens mij in de manier waar op je het gebruikt. Een cijfer wordt over het algemeen gebruikt om waardering over iets uit te roepen. Bijvoorbeeld je hebt het cijfer tien op dit proefwerk. Terwijl getallen meestal in de overige manier van numerieke aanduidingen wordt gebruikt. In de zin van: Noem is een getal onder de tien of jeetje dat is een groot getal. Als je naar de definitie kijkt is het synoniem voor elkaar. Toegevoegd op 17-05-2009 19:24:11 Verbetering een cijfer is inderdaad een enkelvoudige aanduiding en een getal kan groter zijn.

Het verschil tussen een getal en een cijfer is hetzelfde als het verschil tussen een woord en een letter. Er zijn 26 letters (in ons alfabet). Door die te combineren, kun je ongelooflijk veel woorden maken. Sommige woorden zijn heel lang, andere heel kort. Zo bestaan de woorden 'u' en 'o' uit één letter. Het is dus, zonder kennis van de context, niet te zeggen of 'u' een woord of een letter is. Evenzo voor getallen en cijfers: Er zijn tien cijfers (in ons cijferstelsel). Door die te combineren, kun je ongelooflijk veel getallen maken. Sommige getallen zijn heel lang (groot), andere heel kort (klein). Zo bestaan de getallen '0' t/m '9' (in ons stelsel) uit één cijfer. Het is dus, zonder kennis van de context, niet te zeggen of '8' een getal of een cijfer is. Bij getallen speelt nog iets extra's mee: daar kunnen extra symbolen in staan dan alleen cijfers. Denk aan het minteken, het plusteken, de decimale komma, en de duizendtallenscheidende punt. Of dat bij woorden ook zo is, weet ik niet - is "vergeet-me-nietje" één woord, dat dan dus, behalve letters, ook verbindingsstreepjes bevat? Toegevoegd op 17-05-2009 22:18:00 Toevoeging na het lezen van overige antwoorden: Naast het bovenstaande, heeft "cijfer" een extra betekenis, namelijk "beoordeling". Het is dat wat in het Engels wel "grade" heet. In die zin kun je dus spreken van "het cijfer 10" - hoewel strict genomen (zeg maar: "technisch gesproken") 10 een getal is dat bestaat uit de cijfers 1 en 0.

Daar zit geen verschil in, het zijn synoniemen.

Een cijfer is een naamgeving. Cijfer 1. Cijfer 2. Een getal drukt een hoeveelheid uit. 1 tal. 2 tal.

Een getal geeft een aantal aan en een cijver een waarde.

Getal is een kwaliteit... Cijfer is een kwantiteit...

6 is een cijfer en mijn geluksgetal is 666... Of wel een cijfer is er één en een getal zijn er 2 tot (...) heel erg veel dus...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100