Waarom word alles met getallen berekent en niet met letters?

1 + 1 is dus 2, maar waarom rekent men niet met letters? Bijvoorbeeld A + A = B?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je bedoelt waarom er met cijfers gerekend wordt, 1, 2 en 3 zijn cijfers. Cijfers zijn symbolen die voor getallen staan, 1 staat voor het begrip één (éénheid), 2 staat voor twee (tweeheid), enz. Je zou net zo gemakkelijk de letter a t/m j voor de cijfers 0 t/m 9 kunnen gebruiken, het rekenen wordt er niet anders van. ba is dan 10, bb is 11. Dat leer je snel genoeg. Andere getallenstelsels, binair (tweetallig), bij voorbeeld, of hexadecimaal (zestientallig), dat is een heel ander verhaal. Maar ook daar valt goed in te rekenen als je er een tijdje mee werkt.

Omdat het Nederlands alfabet maar 26 letters telt. En dan worden de letters in sommen te moeilijk en te ingewikkeld. Het is nu in getallen en iedereen kan dat snappen. Toegevoegd na 2 minuten: En als we met letters gaan rekenen ipv cijfers zal het voor een hoop mensen een groot ABRACADABRA zijn!

Dat zou mijns inziens veel verwarring geven in de algebra.

Vroeger in een ver verleden is dat wel geprobeerd. Cijfers waren uiteindelijk toch makkelijker.....

In de wiskunde doet men dat wel.

Waarom... Dat zal vast ergens vandaan komen... waarvandaan weet ik niet precies. Wel geloof ik dat het best mogelijk moet zijn als je van jongs af aan met het nieuwe "getalstelsel" opgroeit. Ik heb zelf tijdens mijn opleiding op de Pabo moeten leren rekenen met het Okt-stelsel. Octa is in het grieks 8... het Okt-stelsel betond dus ook maar uit 8 getallen. In onze huidige samenleving tellen we met 10 getallen. In het Okt-stelsel worden de getallen 8 en 9 niet gebruikt. Het was even wennen, maar uiteindelijk tel je daar net zo makkelijk mee als met het 10-tallig stelsel!

Informatici willen nog wel eens met het hexadecimale talstelsel werken, dus je telt dan door na de 9 met de letters A (=10), B (=11), C, D, E en F (=15), maar dat bedoel je niet. De romeinen werkten met paar letters die dan een getal voorstelden, dus: I=1, V=5, X=10, L=50, C=100, M=1000, maar dat had als nadeel dat bijvoorbeeld vermenigvuldigen erg moeilijk was en delen schier onmogelijk. De grootste reden hiervoor is dat een positionele waardeering (dus: de 1 in 12 is 10 waard en in 123 is het 100) van de cijfers niet mogelijk is in het Romeinsetalstelsel. En ja de informatici zeggen dat het Romeinse talstelsen tot hun ondergang geleid heeft omdat hun computerprogramma's nooit met succes beeindigd konden worden, omdat ze geen letter voor de 0 hadden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100