Wat is het kleinste cijfer?


Veel mensen zeggen dat 0 het kleinste cijfer is maar 0 heeft geen waarde en dan kan het toch niet groter of kleiner zijn dan 1?

(Antwoord liefst met verwijzing naar bron)

Toegevoegd op 27 juli 2019 02:34: omschrijving

Weet jij het antwoord?

/2500

Er zijn maar tien cijfers namelijk 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 en 9 (als je uitgaat van het tientallig stelstel). 0 (nul) is daarvan het kleinste cijfer.

0 is het kleinste cijfer omdat het geen omvang heeft. 1 is het kleinste positieve cijfer en -1 het kleinste negatieve cijfer. De waarde van een cijfer is niet relevant voor de definitie van een cijfer. Numerologie is een taal die door mensen is ontwikkeld om te kunnen communiceren over aantallen. Uiteraard heeft de mens daar ook de logische regels bij bedacht.

Om te bepalen welk getal het kleinst is, moet je weten waar deze getallen in de getallenrij staan. Hoe eerder ze in de rij staan, hoe "kleiner" ze zijn. Het getal nul staat als eerste in de rij van de positieve getallen en is dus het kleinste. Het getal 0 staat ook als eerste in de rij van negatieve getallen en is dus weer het kleinste. het gaat dus niet om het begrip waarde, maar alleen om de aanduiding van het getal (of, als het eencijferig is: het cijfer). Numerologie heeft niets te maken met deze vraag. Numerologie is een vorm van waarzeggerij die zich bezighoudt met enerzijds esoterische, symbolische aspecten van getallen, en anderzijds met bredere interpretaties van getallensymboliek. Vertaald betekent numerologie 'kennis der getallen', wat niet verward dient te worden met getaltheorie.

Bronnen:
https://www.rekenen-oefenen.nl/instruction...
https://nl.wikipedia.org/wiki/Numerologie

Eigenlijk zijn het niet cijfers, maar wel getallen die we met elkaar kunnen vergelijken. In ons Arabisch schrift en in ons tiendelig talstelsel, gebruiken we de tien cijfers 0 t.e.m. 9 als symbolen om onder andere getallen weer te geven. Om een getal weer te geven hebben we meestal meerdere cijfers nodig (denk maar aan bv. '10' voor tien), maar sommige getallen kunnen we met één cijfer schrijven: strikt genomen is er dus wel een verschil tussen het cijfer '3' en het getal drie. Je kan het vergelijken met letters en woorden: woorden zijn opgebouwd uit letters (symbolen), in ons geval de 26 letters van ons alfabet. Die inleiding een beetje terzijde want je bedoelt waarschijnlijk gewoon de getallen 0, 1, 2, ... , 9. Als je de 0 erbij neemt, dan is in elk geval 0 kleiner dan 1.Het is niet omdat nul in ons dagdagelijks gebruik overeenkomt met 'geen' of 'afwezigheid van' (bijvoorbeeld 0 appels), dat het geen getalwaarde heeft. Je hebt bijvoorbeeld liever 10 euro op de bankrekening dan 0 euro, en nog liever 0 euro dan -5 euro. Het getal 10 is immers groter dan 0 dat op zijn beurt weer groter is dan -5. Van de (natuurlijke) getallen 0, 1, ... tot en met 9 is 0 het kleinst en 9 het grootst.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100