Waar komt het tientallig positioneel stelsel vandaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Vroeger paste herders in West-Afrika een slimme methode toe om hun schapen te tellen. Ze lieten de schapen een voor een langslopen. Bij ieder dier regen ze een schelp aan een witte wollen draad. Bij het tiende schaap haalde ze alle schelpen van de witte draad af, en regen ze er een aan een blauwe draad. Daarna gingen ze weer verder met schelpen aan de witte draad rijgen, tot het twintigste schaap, enzovoort.Bij tien schelpen aan de blauwe draad werd alles eraf gehaald en werd er een schelp aan een rode draad geregen. Deze primitieve manier van tellen zou later de grondslag worden van ons tientallig getallenstelsel. De pakketjes van schapen die de schelpen moesten voorstellen, zijn nu de tientallen, honderdtallen, enzovoorts.

Bronnen:
http://www.scholieren.com/profielwerkstuk/15563

Bovenstaand antwoord geeft geen antwoord op de vraag waar het positioneel stelsel vandaan is gekomen. Dit is -samen met de nul- in India uitgevonden; ergens in de eerste eeuwen van onze jaartelling.

We tellen zeer waarschijnlijk tot tien vanwege het aantal vingers op onze handen. Toegevoegd na 2 minuten: Overigens hadden we beter met 12 vingers geboren kunnen worden: http://io9.com/5977095/why-we-should-switch-to-a-base-12-counting-system

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100