Wat is het verschil tussen een natuurlijk logaritme (ln) en een logaritme (log)?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De natuurlijke logaritme wordt gedefinieerd als de primitieve van 1/x. Het grondtal van deze log is het irrationele getal e. Met rekenregels kun je gemakkelijk natuurlijke in speciale logaritmes omzetten. Voor de integraal en differentiaalrekening en de wiskunde zijn eigenlijk alleen de natuurlijke logaritmes van belang. Als je de gewone regel voor primitiveren toepast dan wordt de exponent van de variabele 0. Vandaar dat deze speciale functie is gedefinieerd.

Het zijn beide logaritmes. Een natuurlijk logaritme heeft als 'base' echter de speciale constante: e. Hiervoor heeft men ook een aparte notatie bedacht: ln(x), omdat het zo'n belangrijke base is. Andere bases zijn bijvoorbeeld 2 of 10. In dat geval schrijf je log2(x) of log10(x). Dit laatste wordt ook wel als log(x) geschreven, omdat het vaak voorkomt. Als er dus log(x) staat, wordt base 10 bedoeld, en als er ln(x) staat, wordt er base e bedoeld.

ln(x) heeft basis e, log(x) heeft basis 10. Toegevoegd na 25 seconden: en ln(x) is resp. inverse van e^x log(x) is resp. inverse van 10^x

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100