Er is een absoluut vriespunt. Is er ook een maximaal hittepunt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja. Zoals er een absolute minimum snelheid is (0,00... km/h of m/s) en een absolute maximum snelheid is (zo'n 300.000 km/seconde afgerond) waar het materie betreft, is er vanuit atomair standpunt zowel een minimum nulpunt (waar materie stilstaat) en een absolute temperatuur. Niet iedere wetenschapper gaat hier mee akkoord, maar dat is eerder een kwestie van formulering dan een echt niet akkoord. Als je het hebt over aggregatietoestanden, gaat men zich meestal beperken tot vast, vloeibaar, gasvormig en plasma. Bij die laatste versie zitten we toch al snel boven het miljoen graden. Dus waar dat maximum zit, hangt ook nog af van de druk, omdat de druk ook de temperatuur bij overgang van aggregatietoestanden beïnvloedt. Maar ook die is niet onbeperkt, en ik vermoed dat je vraag voldoende algemeen is. Wat velen vergeten is dat je deze kennis ook mooi terugvindt in de oude encyclopedieën uit de jaren 1950 "Wereld der Wetenschap". Zelfs daarin wordt het heel eigenaardig topic vermeld dat vloeibaar helium onder de laagste graden Kelvin plots tegen de zwaartekracht in lekt uit het recipiënt waarin het zich bevindt alsof er geen zwaartekracht meer lijkt te bestaan. Daar temperaturen echter ook trillingen weergeven van de materie, is natuurlijk de vraag wat het maximum dan wel is. Eigenlijk zou je dus kunnen stellen dat er per aggregatietoestand en per materievorm een maximaal hittepunt is. Mooie vraag overigens, en ja, ook hier gaat het net als bij E = m.c² + ... (correcties) over Energie!

Bronnen:
deductief denken zoals je niet echt leert...

Er zijn temperaturen denkbaar waarbij alle elementen uit elkaar vallen. Of het mogelijk is dat de temperatuur daarna nog hoger stijgt, is nog niet duidelijk. De vraag is dan meer 'wat' krijgt dan een hogere temperatuur, omdat er geen bekende materie meer is die die temperatuur aan kan. Toegevoegd na 2 minuten: het theoretische maximum is natuurlijk daar waar je alle beschikbare energie uit het universum in een enkel deeltje stopt: dat is dan de hoogste temperatuur.

Met onze huidige kennis, nee, er is geen absoluut hittepunt, althans niet in die zin dat wij er een getal bij kunnen zetten.

Bronnen:
http://vraagbaak.nl/studie_en_wetenschap/f...

ja,d'r is in wezen een absolute temperatuur: die vond plaats bij de vorming van het heelal: tijdens het allereerste moment van de Big Bang.(bij 10^-44 seconde)De temperatuur was ong. 10^14 gr. Kelvin.D'r was toen de hoogste graad van energie: de zgn. Planck-energie,waarbij álle materie/energie in één volumetje van maar 10^-33 cm was samengebald.Daarna "spatte"alles uitéén en van de oorspronkelijke 11 dimensies hebben zich er toen 7 afgescheiden en zijn "opgerold" in de zgn. Calabi-Yau-ruimtes.Daarna volgde een periode van enorme "opzwelling"van de ruimte: de Kosmische Inflatie en daarna koelde het universum steeds meer af,tot nu slechts 3 gr. Kelvin.Misschien dat ooit ons heelal met een parallel heelal botst -als het níet helemaal afkoelt: The Big Freeze,maar dat duurt heb ik gelezen,zo'n googol aantal jaren= een 1 met 100 nullen erachter!)- en dan -als er dan 2 kosmische "branen" botsen (dat zijn 3-dimensionale enorme lege "ruimtevellen" die in een 10-dimensionale hyperruimte zweven) dan kan er een nieuw heelal ontstaan.(dus wéér een enorme temperatuur).Op internet kun je al die dingen ook nalezen.Een héle slimme gozer = dr. Michiu Kaku die écht hele coole theorieën heeft.

Ja, ik denk het wel. Maar dat is net zo heet als de Oerknal. Niet in ons universum te behalen dus.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100