waarom heeft een klok met romeinse cijfers bij de 4 vier IIII inplaats van IV

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De 'oude Romeinen' vermeden vaak de combinatie IV voor 4, en gebruikten in plaats daarvan IIII. Volgens sommigen was dit omdat de letter IV de beginletters van de Romeinse oppergod IVPITER vormen. Dit gebruik is voortgezet tot enkele eeuwen geleden, en komt onder andere voor op monumenten en klokken. Een andere verklaring waarom IIII boven IV verkozen werd op klokken is dat er dan een even aantal tekens op de klok wordt gebruikt: 20 I's, 4 V's, en 4 X'en. Dit was veel goedkoper te smelten met een mal dan wanneer er IV werd gebruikt: 17 I's, 5 V's, 4 X'en. Een derde verklaring is dat de IV ondersteboven (zoals op een klok gebruikelijk is) sterk lijkt op VI (6), daarom koos en kiest men voor de duidelijkheid voor IIII. Als laatste geldt nog dat IIII een zekere symmetrie vertoont ten opzichte van de VIII (8) en XII (12).

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Romeinse_cijfers

Dit is zeker niet standaard. Gelukkig ook maar, want is een een foute aanduiding van de vier in Romeinse cijfers. Misschien dat het een maandagochtendmodelletje is.

Op de meeste wijzerplaten staat de vier min of meer ondersteboven afgebeeld waardoor hij met de zes verward zou kunnen worden.

Er zijn meerdere romeinse aanduidingen voor getallen

kijk hier eens: http://www.goeievraag.nl/vraag/klokken-romeinse-cijfers-iiii-plaats.565

Een nog niet genoemde verklaring die ik ook wel eens ben tegen gekomen, is dat het aangezicht van de klok zo in 3 gelijke delen kan worden opgeplitst: 4x alleen I's, 4x I's en V's, en 4x I's en X-en.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100