Hoe zit het met de ruimtelijke bouw van het eiwit botuline toxine? Bijv. de isomerie et cetera?

Weet jij het antwoord?

/2500

Botulinetoxine (Clostridium botulinum-toxine) (BTX) is een neurotoxisch gif, dat door de bacterie Clostridium botulinum wordt geproduceerd. Andere bacteriën die botulinetoxine kunnen produceren zijn C.butyricum, C.baratii en C.argentinense.[1] Het is een eiwit dat op zenuwcellen inwerkt. Voedsel dat besmet is met deze bacteriën kan, door de aanwezigheid van botulinetoxine, botulisme veroorzaken. Botulinetoxine is het meest potente gif dat bekend is, met een LD50 van 0,2 ng/kg[2] (is gelijk aan 1 unit), maar de stof wordt ook medisch en cosmetisch gebruikt. De eiwitstructuur wordt niet weergegeven als een ruimtelijke structuur van aminozuren; net zo min als dat gebruikelijkis bij andere eiwitten en b.v. DNA en RNA. Wel wordt de ruimtelijke structuur gegeven (ZIE AFBEELDING). Met het begrip isomerie maak jij een vergissing. Isomeren zijn dezelfde chemische stoffen met een andere ruimtelijke structuur en dat speelt GEEN ROL bij eiwitten. De spiralen worden gevormd via de waterstofbruggen tussen de aminozuren. De andere ruimtelijker structuren ontstaan door chelaat-vorming; iets wat ook bij enzymen veel voorkomt.

Toegevoegd op 15 december 2020 17:15: tekst
Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Botulinetoxine

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100