Als je naast een lamp een spiegel zet, krijg je dan dubbel zoveel licht?

Aangezien je in de spiegel dus nog een lamp ziet schijnen.

Weet jij het antwoord?

/2500

NEE, je krijgt geen dubbel licht. De lichtenergie die je van de lamp krijgt wordt voor een deel een andere kant ingestuurd, maar achter de spiegel heb je geen licht meer. In totaal verandert er dus niets aan de hoeveelheid licht, alleen aan de plaats waar het licht komt.

Ja, in bepaald opzicht krijg je bijna dubbel zoveel licht. Afhankelijk van de positie ervan en de definitie van licht. Licht wordt beschouwd als een elektromagnetische golf tussen het zichtbare spectrum met golflengten van ongeveer 380 nm (nanometer) (violet) tot 780 nm (rood) in vacuüm en lucht. Bij de meeste oppervlakten waar licht op valt worden deze golven geabsorbeerd en gedeeltelijk weerkaatst. Een spiegel nu die weerkaatst het licht met (bijna) dezelfde golflengte als de invallende straal en met bijna dezelfde intensiteit. Veel meer dan andere objecten iig zouden doen. Andere objecten worden veel meer verwarmt wat dus niet meer in (zichtbaar) licht wordt weerkaatst. Conclusie het aantal 'zichtbare' fotonen zal niet helemaal verdubbelt worden maar wordt wel veer groter dan in 'normale' omstandigheden.

Nee... Daarvoor is een andere lichtenergiebron nodig. In een spiegel worden diezelfde lichtstralen van de lamp alleen weerkaatst naar je oog, waardoor je dezelde lichtbron twee keer ziet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100