Welk onderzoek heeft uitgewezen dat rokers vaker ziek zijn dan niet rokers?

Ik heer steeds "Rokers zijn vaker ziek dan niet rokers." Ik vind deze stelling niet kloppen omdat de rokers op mijn werk nooit ziek zijn, de rest van het team wel. (Vaak op 24, 27 en 31 december, 1 januari, 26 april, 5 mei en de week na hun zomervakantie...ieder jaar weer overigens)

Dus ik dacht, ik ga op Google eens kijken naar dat onderzoek. En wat vind ik?

Kranten artikelen die zeggen:
"Onderzoek heeft aangetoond dat rokers vaker ziek zijn." Of "Dat rokers vaker ziek zijn weet iedereen."

https://www.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2015/10/waarom-werkgevers-roken-op-werk-moeten-verbieden

https://www.ad.nl/ad-werkt/honderden-euro-s-voor-onproductieve-rokende-werknemers-als-ze-stoppen~acbff41d/

Maar waar staat het onderzoek waar ze het over hebben?

Weet jij het antwoord?

/2500

Hier staat bijvoorbeeld een onderzoek: https://www.theguardian.com/world/2007/mar/29/smoking.science Rokers waren gemiddeld acht dagen per jaar meer ziek dan niet-rokers.. SEO Economisch Onderzoek: Rokers zijn onder andere minder productief op hun werk, verzuimen gemiddeld drie en een halve dag meer dan niet-rokers en moeten vaker gebruikmaken van gezondheidszorg. Ieder jaar overlijden 20.000 Nederlanders aan ziektes die voortkomen uit hun rookgedrag, waaronder kanker, long-, hart- en vaatziekten, reuma en diabetes. Naast iedere tabaksdode zijn er nog eens twintig mensen die chronisch ziek worden door roken. Volgens SEO komt liefst 13% van de totale Nederlandse ziektelast voor rekening van tabaksconsumptie.

Toegevoegd op 07 maart 2019 16:04: bron
Bronnen:
https://www.mt.nl/management-team/rokers-z...
https://fd.nl/economie-politiek/1139651/ro...

Dit https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2598486/ is het onderzoek waar dan vaak naar verwezen wordt. Zoals hier: ==== https://www.mt.nl/management-team/rokers-zijn-vaker-ziek/5583 Dat rokers vaker ziek zijn dan niet-rokers, is geen nieuws. Wel nieuw is het bewijs dat ze vaker verzuimen dan nodig is. Acht extra verzuimdagen per jaar kunnen niet verklaard worden door hun slechtere gezondheid of door het feit dat ze risicovoller werk kiezen dan niet-rokers. Dit blijkt uit onderzoek van Petter Lundborg, onderzoeker aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Lundborg gebruikte de gegevens van een grootschalig jaarlijks onderzoek naar levensomstandigheden in Zweden. Hij vergeleek de antwoorden van 14.000 werknemers via hun sofinummer met de administratie van de Zweedse sociale verzekeringsbank in de jaren 1988 tot en met 1991. In die tijd betaalde de sociale verzekeringsbank het ziektegeld uit. ==== Een ander onderzoek is hier te vinden https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/add.12015 Waarnaar verwezen wordt in bijvoorbeeld deze tekst: ==== https://keurmerkgezondbedrijf.nl/waarom-investeren-stoppen-met-roken/ Recent werden ziekteverzuim gegevens uit een groot aantal studies op een rijtje gezet. In totaal waren er tienduizenden rokende en niet (meer) rokende werknemers over de gehele wereld betrokken. Er werd gevonden dat rokers 33% en ex-rokers 14 % meer kans op ziekteverzuim hebben. Ook hebben rokers 19% meer kans op ziekteverzuim dan ex-rokers. Rokers waren gemiddeld 2,74 dagen per jaar langer ziek dan niet-rokers. In een onderzoek door de Universiteit van Maastricht werd op basis van deze gegevens berekend dat de gemiddelde kosten van dit ziekteverzuim €515* per rokende werknemer per jaar bedragen. Amerikaanse onderzoekers kwamen op een bedrag van €1512. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verzamelde in 2007 soortgelijke cijfers en vond dat rokers meer dan zes dagen per jaar vaker ziek waren, zich bijna anderhalf keer vaker ziek meldden en een verzuimpercentage hadden van 5,8% in vergelijking tot 2,4% bij niet rokers. ==== Ik heb iig nog geen onderzoek kunnen vinden welke concludeert dat rokers minder of gelijk aantal ziekteverlof zouden hebben. Ook ex-rokers zouden dus nog vaker ziek zijn dan nooit-rokers. --- "Nederland in 2007 verzuimen zware rokers 5,8 procent, matige rokers 3,8 procent, ex-rokers 3,4 procent en nooit-rokers 2,4 procent (bron in lijst en plaatje)"

Toegevoegd op 07 maart 2019 20:25: bron
Bronnen:
https://www.cbs.nl/-/media/imported/docume...
https://www.cbs.nl/nl-nl/publicatie/2007/4...
https://bin.snmmd.nl/m/afgyrksw7uhz.png

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100