Is het dode punt tijdens het sporten het moment (of ongeveer) dat het lichaam overstapt op vet verbranding?

Tijdens het sporten kom je vaak na zo'n 20 a 30 minuten op een dood punt terecht. Als je daar doorheen gaat, kom je vaak in een soort rust waarbij je nog best wel lang door kan gaan.

Komt dit moment (ongeveer) overeen met het moment dat je lichaam overstapt van suikerverbranding op vetverbranding?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij geringe of kortdurende is deze aeroob( (suikerverbranding met zuurstof), bij zware belasting wordt deze op den duur anaeroob (vetverbranding) waarbij soms aangehouden wordt, een contunue inspanningshartslag van >130 BPM)en een inspanningwsduur van ongeveer 10-15 minuten. Dit verschilt echter individueel heel sterk. Toegevoegd na 11 minuten: De overgang is geen sprong maar geschiedt geleidelijk waarbij bv. de hersenen ALTIJD aerobe verbranding houden en dan uit vet suiker wordt gemaakt (via glycogeen) door de lever. Bij duursporten wordt de werkelijke fysieke prestatie uit vetverbranding gerealiseerd, wanneer ook dit tekort schiet wordt (lichaams)eiwit gemetaboliseerd . Je lichaam kan dus op velerlei wijze energie uit voedingstoffen vrijmaken maar het zijn de spieren die (onder normale (sport) omstandigheden meerdere verbrandingsprocessen (metabolisering) het effectiefst gebruiken. Uiteindelijk gaat het bij energietransformatie via de mitochondrien om het omzetten van ADP in ATP en de verbruiker zet de ATP weer om in ADP. Het is dus niet eenduidig aan te geven of je dode punt tijdens het sporten de suikerverbranding vervangt voor vetverbranding, dat is te simpel gesteld maar het is waarschijnlijk deels waar.

Heum, niet noodzakelijk. Er zijn twee aspecten, en ik vermoed dat je sterk verwijst naar lopen. Het 'nulde' (ipv eerste) dodepunt is meestal als je je moet omkleden om te sporten. Bij koud weer is dit zelfs het zwaarste punt... Het eerste punt is dat je normaal pas goed begint te zweten vanaf 20 plusuten (excuses, ik gebruik niet graag het tegengestelde van 'plus'), dus er is inderdaad een serieuze omschakeling na meer dan een kwartier bij je lichaam. In zekere zin is dat zelfs de opwarmingsfase. Dan pas heeft je metabolisme door dat het geen kortetermijn inspanning is. Tot op dat moment is er immers zoveel reserve aan 'brandstof' in je bloed en spieren, dat je lichaam er vrij normaal mee omgaat. Het eerste dode punt dat jij daarmee bedoelt, is eigenlijk dat intussen de afvalstoffen zich ophopen van de letterlijke verbranding, oxidatie van je koolhydraten. Enerzijds is de vlotte suiker op, en anderzijds moet er water afgestoten worden, waarbij kalium en dan natrium(chloride) je je zoute zweet geeft, terwijl je ademhaling ook serieus wat koolstofdioxide vormt. Dit dode punt kenmerkt zich vervolgens ook door het feit dat je hier 'trager' begint te lopen. Niet omdat het op zich moeilijker gaat, maar omdat je lichaam ook dit afvalproces extra moet activeren en dan langzaam ook begint met je reserves (nut van cholesterol en zelfs verzadigde vetzuren is hierbij NIET te onderschatten) om te zetten in bruikbare energie. Ook eiwitten komen zelfs om het hoekje kijken, maar dat is dan nog meer in het herstelproces (van 6 uren tot 4 dagen, de nieuwe Garmin Fenix 3 wil ik overigens graag om dat beter op te volgen en zal dan mijn Forerunner 910XT verkopen die enkel de efficiëntieindex geeft waarbij 5.0 overtrainen is en net destructief voor je spieren). Het wordt trouwens niet gedocumenteerd, maar hier zie ik ook bij mijn hond, als ik die dan drinken geef, dat dit niet alleen positief, maar ook nog meer vertragend werkt. Nochtans is het goed hier een klein slokje water te nemen (ik doe dat zelf niet, ik ga altijd graag voor een uitputtingsslag omdat dan ook mijn reserves aangesproken worden en ik denk dat dit 'kankerwerend' is, maar dat staat helemaal niet wetenschappelijk vast, integendeel eerder). Een tweede aspect van dit dode punt, is dat bepaalde spieren in ons lichaam het nu eenmaal niet langer volhouden dan een half uur: beenspieren ok, armspieren ok, maar buikspieren: Nee, deze verslappen waardoor het lopen je 'dood' maakt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100