Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Het beste antwoord

Zulke achtbanen noemt men “powered roller coaster”. Ze hebben aandrijving in de treintjes zelf, net als een elektrische trein, en er ligt dan voor die aandrijving een extra pad in de vorm van een lange reeks stroeve planken tussen de stalen geleiderails in, waar de elektrisch aangedreven wielen met luchtbanden goed grip op hebben. Daardoor heb je geen ruimte (en ook rijtijd) kostende “startheuvel” nodig.

In Drievliet zitten de voor de tractiestroom noodzakelijke elektrische spanningsrails zo te zien aan de onderzijde van de baan, en er zitten dan stroomafnemers die dus aan de zijkant van het treintje om de gewone geleiderails heen naar de onderzijde van de baan reiken. Helemaal aan het begin van jouw filmpje kun je die spanningsrails zien als je het filmpje stil zet bij seconde 12.

Ze kunnen blijkens dit filmpje https://youtu.be/_02cZ3Bl6DI ook aan de bovenkant van de baan zitten, naast het grip-pad voor de rubber banden van de aandrijving; er zit een afscherming omheen.
(Lees meer...)
6 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Dat gaat dan door middel van het takelen met een staalkabel of door een lancering.

Op https://nl.wikipedia.org/wiki/Achtbaan vind je hierover:

"De optakeling, ook wel lifthill genoemd, is meestal het eerste deel van een achtbaan na het station. Hierop wordt de trein met behulp van een ketting omhoog getakeld naar wat vaak het hoogste punt is.

(...)

Sommige achtbanen worden ook met een staalkabel getakeld, of worden gelanceerd. Dit kan op verschillende manieren gebeuren."

Toegevoegd na 11 minuten:
In de (Engelstalige) bronnen vind je meer informatie. De genoemde lancering kan volgens https://en.wikipedia.org/wiki/Roller_coaster op verschillende manieren plaatsvinden: "The train may be set into motion by a launch mechanism such as a flywheel launch, linear induction motors, linear synchronous motors, hydraulic launch, compressed air launch or drive tire." Een precieze correcte vertaling hiervan kan ik niet geven, maar de variëteit wordt wel duidelijk uit deze tekst.

Toegevoegd na 41 minuten:
Volgens https://nl.wikipedia.org/wiki/Dynamite_Express is de Dynamite Express overigens een gemotoriseerde achtbaan. Een gemotoriseerde achtbaan is een type achtbaan waar de achtbaantrein tijdens de rit enkel wordt aangedreven door een ingebouwde motor.

De meeste gemotoriseerde achtbanen gebruiken een sleepcontact en een derde rail om een elektromotor te voorzien van elektrische energie. Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Gemotoriseerde_achtbaan.
(Lees meer...)
6 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding