Wat is dit voor voorwerp?

Hoi,

in onze tuin hebben we dit voorwerp gevonden. Het lijkt een beetje op een zwaard, of misschien een pook, maar voor een zwaard is het te dun en voor een pook te lang. Wie weet wat dit zou kunnen zijn?

Het is in totaal 102cm lang, en aan de bovenkant zit een drakenkop van ongeveer 5cm.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het lijkt me op het oog - en qua vorm en lengte - een rapier te zijn ; een soort dun zwaard. De meeste rapieren hebben een gevest en dat ontbreekt bij deze , maar het zou natuurlijk kunnen dat het een incompleet exemplaar is. Rapieren werden vooral gebruikt in de 16e en 17e eeuw, en uit die periode zou deze best kunnen komen. Ziet er oud genoeg uit ;-) De als een drakenkop (of leeuwenkop ? ) versierde pommel past ook wel bij dat soort wapen uit die tijd. Het was meer een siervoorwerp dan echt een praktisch wapen. Qua ontwikkeling zat de rapier een beetje tussen het zwaard en de (nog dunnere) degen in. Voor een definitief oordeel zul je vermoedelijk een (wapen)expert moeten vragen ; dit is gewoon wat ik er op basis van de foto van kan bakken ;-))

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Rapier_(zwaard)

Dit is vrijwel zeker een kris uit Indonesie ;) Zal zo nog zoeken naar de meesthttps://www.google.nl/search?q=kris++++indonesie&hl=nl&biw=868&bih=450&tbm=isch&source=lnms&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMI7PW8rpyByAIVLgnbCh0p5AV5&dpr=1.94#imgrc=BRKHXB0jOQCnbM%3Agelijkende, herken hier iets uit en komt mogelijk van Java, maar er zijn 1000den soorten ;) Toegevoegd na 3 dagen: Zou ook deze nog kunnen zijn : http://veiling.catawiki.nl/kavels/1815571-metalen-zwaard-met-koperen-handgreep-2e-helft-20e-eeuw ...?

Bronnen:
http://veiling.catawiki.nl/kavels/1815571-...

Mogelijk is het een klewang, hoewel ik eerst dacht aan een kris. Zowel een klewang als een kris bestaan in verschillende vormen, dus het is moeilijk door een leek te bepalen wat het nu precies is. Voor beide mogelijkheden een bron. In de Atjeh-oorlog [1873-1914] werd de klewang gebruikt in man-tot-man-gevechten met Nederlandse troepen door de Indische mensen en de Nederlanders kozen later een hartsvanger [ ook klewang genaamd ], om de vijand te bevechten. De kris is een Indonesische, Maleisische of Filipijnse dolk met dubbele, vaak gegolfde kling waar mystieke krachten aan worden toegeschreven. De kris wordt dikwijls gedragen als teken van gezag of waardigheid. Ook geldt de kris als een van de heiligdommen (pusaka) van een familie, clan, dynastie of een koninkrijk. Deze krissen worden van vader op zoon doorgegeven. Je mag een kris niet zelf kopen. Hij dient als geschenk aanvaard te worden en officieel overgedragen te worden. Je vond dit voorwerp in de tuin, dat zou een aanwijzing kunnen zijn dat dit een klewang is en door een Nederlander / Indische Nederlander al dan niet in de Atjeh-oorlog gebruikt en daarna meegenomen is naar Nederland. Dat zou kunnen, maar even zo goed is het een kris die door een toerist meegenomen is als souvenir.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Atjehoorlog
https://nl.wikipedia.org/wiki/Klewang
https://www.google.nl/search?q=kris+indone...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100