Kun je, bij wijze van, in elke gevangenis alcohol maken uit fruit?

Je ziet het weleens in films en documentaires dat slimme jongens (gedetineerden) voedsel/fruit mee smokkelen om daarmee afgesloten in een plastic zak alcohol mee te maken.

Nu vermoed ik niet dat zij ook nog een zakje gist bij zich hebben.
Klopt het dus dat gist overal ter wereld wel te vinden is in de lucht? Of zijn er plaatsen waar dat toch niet goed kan. Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen op plaatsen die heel hoog gelegen zijn dat daar veel minder gisten voorkomen. Maar is dat ook zo?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Gisten komen in de natuur overal voor, maar bij voorkeur in suikerrijke milieus. Spontane gisting (dus zonder enten met gist) komt dan ook regelmatig voor. Zo heb ik in de duinen wel bessen geproefd die een tikje gegist waren: er zat wat alcohol in. In elke gevangenis kan je dus op goed geluk fruit laten gisten in de hoop een smakelijk alcoholhoudend drankje te brouwen. Probleem is dat je nooit weet welke gisten er aan de slag gaan als je op goed geluk werkt. De ene stam produceert een veel smakelijker brouwsel dan het andere. Vergelijk in dit verband ook het brouwen van lambiek. Dat is het enige bier dat niet met gist wordt geënt maar spontaan moet gaan gisten door wilde gistsoorten die alleen rond Brussel voorkomen. In veel gevallen lukt dit niet, komen de verkeerde gistcellen in het bier en kan de brouwer het weggooien.

Bronnen:
http://www.microbiologie.info/gisten.html
https://nl.wikipedia.org/wiki/Lambiek_%28bier%29

Met een beetje geluk wel ja. Vroeger wist met ook nog niet van gisten, maar konden ze wel bier maken. Het proces van vergisting vindt dagelijks plaats in de natuur. Vroeger lieten ze de vloeistof waar ze alcohol van willen maken ergen staan, bijvoorbeeld in een grot. Gist komt inderdaad overal te wereld voor en zal dus meestal de vloeistof wel vinden. Leven is uberhaubt minder aanwezig op grote hoogte, toch denk ik dat je ook daar nog gisten zult vinden als je gaat zoeken.

Het gisten zal nog een keer lukken, echter je komt tot maximaal 15% alcohol, daarna sterven de gistcellen, ze vergiftigen zich als het ware zelf doordat ze niet tegen alcohol kunnen. Je hebt het over een afgesloten zak, deze moet niet compleet afgesloten zijn, er moet CO2 kunnen ontsnappen, hiervoor wordt er vaak een waterslot gebruikt zodat er wel CO2 kan ontsnappen, maar geen vuile lucht bij het fruitsap kan komen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100