Wat is het evolutionaire voordeel van jeuk bij een muggensteek, voor de mug?

Aangezien muggen zich sneller voortplanten dan b.v de mens, zou je verwachten dat de mug met een niet jeukende beet, voordeel heeft, n.l grotere overlevingskans. Hoe kan het dat er nog steeds jeukende muggen zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is een soort van wapenwedloop, maar dan eentje waar niet zoveel in geïnvesteerd wordt. De mug prikt met z'n snuit door de huid en injecteert een anti-stollingsmiddel. Hierdoor kan het beest het bloed beter opzuigen. De mens heeft als verweer daartegen de reflex ontwikkeld om te krabben. Parasieten stelen niet alleen bloed, maar brengen ook nog eens microben over. Sommigen daarvan zijn zelfs dodelijk. De mug heeft als reaktie daarop weer 2 soorten verweer: - Het anti-stollingsmiddel is licht verdovend op het moment van steken. - Ze is razendsnel en meestal al klaar voordat wij iets in de gaten hebben. Met deze wapens is 99% van de muggen al klaar met steken voordat het gevaarlijk voor ze wordt. In de vrije natuur kan ze ook gemakkelijk ontsnappen. Er is dus geen reden om geavanceerder technieken te gebruiken. Daarmee heeft de mug deze wapenwedloop gewonnen. Relatief nieuw is het feit dat wij mensen in goed afgesloten huizen zijn gaan wonen. Een mug die klaar is met steken kan door de dichte muren en ramen minder makkelijk ontsnappen als in het oorspronkelijke bladerdek van de bossen. Dit geeft de mens met de schoen of de krant in de hand de kans de mug alsnog dood te slaan. Maar het is mosterd na de maaltijd. De steek is al volbracht en dus ook het risico op de overdracht van nare microben. Maar dat mag menig slachtoffer er niet van weerhouden toch een gevoel van wraak te ervaren wanneer de mug in een grote bloedvlek op het behang wordt veranderd. Toegevoegd na 36 minuten: Achter het zinnetje "Parasieten stelen niet alleen bloed, maar brengen ook nog eens microben over. Sommigen daarvan zijn zelfs dodelijk." ontbreekt nog een stukje: Het krabben is dus belangrijk omdat het zo parasieten zoals muggen, vlooien en teken van ons lichaam verwijdert. De bedoeling is om zo besmetting van microben te voorkomen. Toegevoegd na 8 uur: Voor de duidelijkheid: Het jeuken is voor de mug geen interessant gegeven. Immers tegen de tijd dat wij de jeuk opmerken is de mug allang weer weg. En waarom zou ze moeite doen om naar een niet-jeukende steek te evolueren als ze er toch geen belang bij heeft ?

Bij het prikken van een mug, spuit deze een kleine hoeveelheid van een bepaalde stof in de huid tijdens het prikken. Deze stof, voorkomt dat het bloed na het steken gaat stollen. Zou hij ( zij) dat niet doen, dan is het opzuigen van het bloed snel afgelopen. Helaas ervaren we dat als jeukend. Dat hierdoor de kans om doodgemept te worden is voor de mug niet belangrijk. Hij kan en zal er nooit iets van leren, want hij is dan dood. Bijna alle keren dat een mug steekt, merkt men het pas, als de mug al weg is gevlogen, of zelfs pas na het slapen. Evolutionair gezien, voldoet het inspuiten van dat stofje uitstekend, immers het zorgt altijd weer voor voldoende voedsel en daardoor voor voldoende nakomelingen. En dat is voor de evolutie het allerbelangrijkste.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100