kan koelvloeistof kapot?

Ik werk als monteur in een drukkerij. Op onze drukmachines zit een systeem dat de rollen in de machine op temperatuur houd. In dit systeem zit ca 200 liter koelvloeistof. (glycol). Nu hebben we de laatste tijd vaak dat de filters in het systeem dicht zitten. Er zit dan blauwe drap in. Koelvloeistof is ook blauw. De glycol zit er nu een jaar of 10 in

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De werking kan na 10 jr wel wat zijn afgenomen. Echter zoals je beschrijft drap zou kunnen duiden op vermenging met bijv. olie, (smeer)vet. Kijk of er geen kapotte pak/keerringen zijn. Koelvloeistof heeft een nog dunnere viscositeit water, evt. lek moet dus vrij eenvoudig te vinden zijn.

De koelvloeistof zal in de loop der jaren langzaam de wanden van de pijpen hebben aangetast. Waarom filteren jullie niet gewoon die 200 liter dan kun je weer een tijd vooruit.

Glycol is een in water opgeloste chemische verbinding die in auto's ook regelmatig vervangen moet worden om zijn werking te houden, de koelvloeistof is er niet allleen om de delen te koelen maar er zitten ook stoffen in die reinigen en smeren evenals een kleurstof in dit geval blauw.het is aan te raden om een techneut van de persen fabrikant te vragen in welke frequentie de koelvloeistof tijdens het ppo (periodiek preventief onderhoud) vervangen dient te worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100