Hebben bomen in een bos ook onderling contact?

Zouden ze van elkaars bestaan afweten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bomen, maar ook andere planten, communiceren met elkaar. Ik zal je drie voorbeelden geven. Eerste voorbeeld: De wortels scheiden signaalstoffen af. Hierdoor weet de ene boom aan welke kant een soortgenoot staat. Beide bomen zullen, voor zover mogelijk, hun wortels van elkaar vandaan laten groeien, zodat ze zo min mogelijk om dezelfde voedingsstoffen en water concurreren. Tweede voorbeeld: Ook bladeren geven signaalstoffen af. Vooral als ze beschadigd raken, bijvoorbeeld door vraat. Het aanmaken van bittere stoffen, gifstoffen, of andere stoffen die het blad minder lekker maken voor bladeters, kost de boom energie. Dat doet de boom dus liever niet. Zodra echter een boom wordt aangevreten, zendt die boom een geursignaal uit. Soortgenoten die in de buurt staan vangen dat signaal op, en beginnen alvast stoffen aan te maken die moeten voorkomen dat ook zij worden aangevreten. De bomen waarschuwen elkaar dus! Derde voorbeeld: Er zijn planten die insecten waarschuwen. Er is een plant die, zodra zijn wortels worden aangevreten door een bepaalde larve, via zijn blad een signaalstof afgeeft. Die signaalstof wordt opgevangen door de natuurlijke vijand van die larve, die dus van de plant te horen krijgt waar zijn voedsel zich verschuilt. De plant verraadt dus waar de larve zich bevindt! Dan is er nog "indirect contact". Een boom die de volle wind opvangt, zal robuustere, stevigere takken maken. Zo'n boom ziet er dus wat gedrongen uit. Bomen die in de luwte van die eerste boom staan, vangen minder wind. Die bomen zullen dus ranker en soepeler worden. Dit is echter geen echte communicatie, want hetzelfde effect treedt op als die tweede boom in een dal staat, of naast een muur. Een andere vorm van indirect contact is dat bomen zich richten naar het licht. Staat er een boom naast hen, dan zullen ze zich dus wat meer naar de andere kant richten. Ook dit is geen echte communicatie, omdat ook dit effect optreedt wanneer de boom naast een muur of een rotswand staat.

Natuurlijk! Ze staan de hele dag te bomen.

Jazeker... Heel goed weten ze dat... Als je een groep van 3 bomen bij elkaar op een stuk grond ziet, wat zie je dan aan de contour? Het lijkt samen met zijn drieën net één vorm van één boom... Is je dat nooit opgevallen? Noem je dat nu niet samenwerking? Ja hoor die voelen zichzelf en anderen heel goed aan... En als ze dat kunnen met zijn drieën, dan kunnen ze dat ook met zijn allen...

Als je heel stil bent in 't bos kan je het horen. Ze fluisteren naar elkaar...

Hebben bomen contact? Ja. Er zijn bepaalde bomen die onderling verbonden zijn. Ze delen elkaars sapstroom en reageren op elkaars belachers. Als er zo een grote hoeveelheid kevers ed op een boom land, 'weten' andere bomen het, en maken ook afweerstoffen aan. Andere boomsoorten organiseren zich via luch berichten. Echter, Weten.. Bestaan.. Dan ga je uit van een bewustzijn. Tot op heden zijn er geen systemen gevonden die duiden op een bewustzijn van bomen. Dus, nee.Ze weten niet van elkaars bestaan, maar hebben onderling wel contact.

Vraag het H.K.H. Prinses Irene, die kan het voor je aan ze vragen!

In de natuur gebeuren er nog veel dingen die wij nog niet begrijpen. De natuur is niet het bos alleen, het is veel meer, het is een geheel, ook wel het ecosysteem genoemd. En telkens weer blijkt ook dat het ecosysteem zeer complex is.. Er zijn planten die elkaar positief of negatief kunnen beinvloeden, waarom ze dat doen is niet duidlijk. Bomen in een bos, scannen elkaar in en verdelen de onderlinge ruimte. Het werkt niet in een heel open bos en ook niet in een dicht bos, dan zijn er andere wetten. Als er in een tuin maar enkele planten groeien, dan hebben deze planten vaak groeiproblemen. Zodra er van deze planten er veel meer staan, groeien ze wel gezond. Dan is er onder de grond ook onderling contact, de wortels groeien van de boom weg, net zo ver als de boom hoog is en dat naar alle kanten,is een boom 25 m hoog, is dat dus een diameter van 50 m. Zit er een andere boom met zijn wortels hier in, dan zou hij gaan proberen naar de andere kant te groeien met zijn wortels, puur eigenbelang. In een gezond bos is ook alles gezond, alles is er optimaal. Alles profiteert van alles, hoe het allemaal precies werkt weten we nog niet , maar er is meer dan we weten.

Soms als ik door het bos loop voel ik het kontakt onderling tussen de bomen. Niet zoals wij mensen dat hebben, maar anders op een andere frequentie. Het voelt heel prettig, als een aangenaam gezoem in mijn hoofd. Het is niet praten, maar het doorgeven van informatie en signalen.

Dan moet de boom in de eerste plaats bewustzijn hebben van zichzelf. Wikipedia zegt: 'Bewustzijn wordt omschreven als subjectieve reflectie op indrukken uit de buitenwereld.' Oftewel... Er is alleen een subjectief antwoord te geven. Oftewel, als je er in gelooft dat ze bewustzijn hebben, dan kunnen ze onderling contact hebben - wellicht met signaalstoffen waar cryofiel 't over heeft (of niet).

Ja hoor.! Het belijkt dat bomen zich communiceren met elkaar... Niet alleen met elkaar, maar ook met andere planten & insecten enz... Zie ook bron http://www.stemderbomen.nl/pages/mainpages/Communiceren-met-bomen.htm http://www.hhdelfland.nl/wat-doet-delfland/waterkwaliteit/kleurpotloden-in-de/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100