Waarom kookt water sneller op een bergtop?

Wat is van invloed op het kookpunt van water?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

koken is het door de hele vloeistof verdampen van deze vloeistof. Hiervoor moet het kookpunt bereikt worden. Dit word oa bepaald door de druk op een vloeistof. Op een bergtop is de luchtdruk lager, waardoor de temp van koken verlaagd wordt. Een snelkook pan gebruikt dit principe heel handig: De druk in de pan wordt verhoogd en het water kookt op een hogere temperatuur: Door de hogere hitte is je eten eerder gaar,

Lijkt mij percies andersom. Hoe hoger de druk hoe sneller water kookt. En hoe hoger je komt des te meer loopt de druk terug.

Het 'omgekeerde' gebeurt trouwens in het koelwatersysteem van een automotor. Hier heerst een druk die hoger is als de omgeving. Deze vloeistof kookt pas bij ca. 120 graden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100