Waar komt het bewustzijn vandaan?

Alles is opgebouwd uit cellen ook het brein, cellen op zich hebben geen bewustzijn.

Weet jij het antwoord?

/2500

In de filosofie wordt hier verschillend over gedacht. Descartes introduceerde het begrip "dualisme". Dat wil zeggen dat er naast de materiële wereld ook een wereld van de geest is, en dat die twee op een bepaalde manier met elkaar in verbinding staan. Tegenwoordig beschouwt men dit standpunt gewoonlijk als achterhaald, en kiest men eerder voor het begrip "emergentie". Dat betekent dat een complex systeem dat voortkomt uit eenvoudige bouwstenen, maar daar niet toe kan worden gereduceerd. Oftewel, het bewustzijn ontstaat uit de samenwerking tussen miljarden zenuwcellen, maar kan niet volledig begrepen worden door alleen maar naar de afzonderlijke cellen te kijken.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Dualisme_(fil...
http://nl.wikipedia.org/wiki/Emergentie

Alles komt voort uit Awareness, of the sea of awareness, wat je ook god zou kunnen noemen. Consciousness(bewustzijn) is als een spiegel van Awareness, en is niet fysiek ergens te vinden. Toegevoegd na 3 minuten: bron : Jeddah Mali

Bronnen:
http://jeddahmali.com/store.php

Ter aanvulling op het antwoord van WimNobel: Naast het dualisme bestaat er ook het "monisme". Deze gedachtegang zegt dat er enkel de materie bestaat, en dat door een natuurlijk proces uit de samenwerking van de zenuwcellen in de hersenen er bewustzijn ontstaan. Het is in de neurobiologie tot op heden nog niet heel duidelijk hoe dit precies verloopt, al zijn er wel aanleidingen dat er inderdaad alleen materie nodig is die op een bepaalde manier samenwerkt om bewustzijn te creëren. Omdat een groep mensen er niet van overtuigd is dat alleen materie hiervoor kan zorgen gaan zij mee in het dualisme. Echter, de argumenten voor het bestaand voor een tweede 'essentie' wat in combinatie met materie voor bewustzijn zorgt zijn voor veel mensen ook niet overtuigend. Er is namelijk geen onafhankelijk bewijs gevonden voor het bestaan van een dergelijke essentie wat niet terug te leiden is op objectieve waarneming. Het is dus nog een onbesliste kwestie, en onderzoek in de neurobiologie zal hopelijk in de toekomst uitwijzen welk kamp het meest bij het rechte eind heeft. Toegevoegd na 1 minuut: ("objectieve waarneming" moet zijn "subjectieve waarneming")

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100