waarom heeft een stopcontact 2 gaten?

ik krijg regelmatig stroom van 1 stroomdraad.
dus zijn er geen 2 nodig om stroom te krijgen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Omdat je stroom toevoer moet hebben maar ook stroomafvoer. Bij een trein gaat de stroomtoevoer via de bovenleiding en de stroomafvoer via de rails. Toegevoegd na 52 seconden: Oh ja, stroom via 1 stroomdraad kan., maar dan moet het wel ergens naar de aarde toe.

Dan past de stekker er goed in....

je krijgt niet regelmatig stroom van een draad, je krijgt altijd stroom van een draad en door de ander gaat de stroom weer terug. Toegevoegd na 2 minuten: Als je een lamp wil laten branden, dan moet de stroom er in en weer uit gaan, pas dan gaat de lamp branden.

Stroom kan pas 'stromen' als je een in- en uitgang hebt. Dus twee gaatjes zijn echt nodig.......!

Als je met elektriciteit werkt moet je terdege rekening houden met de draad (gat) waar spanning op staat (fase). Deze zal via je lichaam naar de aarde willen. Dus zorg er voor dat je goed geisoleerd staat en er zal geen stroom lopen. Dat andere gat in je stopcontact is om het circuit te sluiten en dat er door je apperatuur een stroom kan lopen. Als je vaker van dit soort dingen hebt lijkt het mij verstandig om een aardlekschakelaar te laten monteren. Deze ‘meet’het verschil tussen in-en uitgaande stroom en zal uiteindelijk de spanning verbreken.

Stroom doet pas wat als het weg kan Zou je in de lucht hangen en je vinger in de fase steken,gebeurt er niks. Ga je op de grond staan dan gaat de stroom via de grond weg. Nu zouden er weinig mensne overblijven als we het zo doen. Dus isoleren we electrische apparaten en leiden de stroom weg via dat andere gat(!) Dat is wat veiliger

Net als bij water moet de stroom ook weer weg kunnen stromen. Anders stroomt het niet en heb je dus geen stroom met stroom. Snappie?

Er zijn altijd 2 verbindingen. 1 met spanning er op en 1 nuldraad. Die nuldraad heb je altijd nodig maar niet perse via dat stopcontact. Je kan de andere kant van de lamp ook aansluiten op de waterleiding (aardleiding dus). Als je deze test werkelijk zou doen zal je wel ontdekken dat de aardlek schakelaar afslaat...die reageert direct als er een deel van de stroom niet via de standaard 0 draad terug komt maar via een alternatieve aarde weg stroomt..En dus tevens een bewijs dat je inderdaad stroom richting die lamp had lopen. Eigenlijk een veiligheids issue....zo voorkomt die aardlek schakelaar dat de stroom door bv. een mens heek kan bliven weglekken. Na 1 schokje slaat die schakelaar dus direct in de uitstand. ps. De 3 fase stroom (krachtstroom) is bij deze vraag niet van belang, en het gaat te ver om dat hier te beschrijven.

Stroom kan geleverd worden als de + en de - elkaar verbonden zijn. Als je de plus met de min verbindt, dan krijg je stroom. Dus die ene gat is de min en de andre gat is de plus. Daarom heeft een stopcontact 2 gaten.

Wisselstroom komt afwisselend van de ene kant en dan van de andere kant. Dit wisselt in Nederland 50 keer per seconde (50 Hz). Hiervoor heb je per definitie een gelosten circuit met twee draden nodig. Wisselstroom biedt vele voordelen bij transport, veiligheid en gebruik, met name bij hoge voltages. De situatie is anders bij gelijkstroom. Dan kunnen de elektronen afgevoerd worden naar de aarde. Bij lage voltages (6 of 12 V) wordt vaker gelijkstroom gebruikt.

Gat (of bedrading)1 geeft inductie van de stroom.En gezien stroom het voorwerp onder spanning zet en stroomt,moet deze weer weg kunnen door een 0-gat of bedrading. Zoniet zou uw apparaat en de persoon die het bedient nogal wat meemaken. Meestal staat er dus ter beveiligin ook nog een pin: de aarding, voor het geval er iets misloopt. Deze zorgt voor de veiligheid en zorgt ervoor dat bij overspanning de stroomtoevoer aan de 'teller' ofte verdeelkast afsluit.

Om het simpel te zeggen: Stroom moet 'stromen'. De stroom moet dus door de ene stroomdraad je apparaat in en langs de andere stroomdraad loopt de stroom vanuit je apparaat weer terug. Om dit te kunnen doen heeft electriciteitssnoer altijd 2 of 3 (bij aarde) draden, waardoor op de stekker 2 koperen contactpennetjes zitten. Door die pennetjes loopt de stroom. Inderdaad bij wisselspanning wisselen de 'invoer en uitvoer' van de stroom terwijl deze bij gelijkspanning gelijk blijven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100