Hoe komt het dat licht zo snel is?

Licht heeft een enorme snelheid en beweegt in golven; dat weet ik.... Maar hoe kan licht ineens zo'n snelheid ontwikkelen? Het wordt niet "weggeschoten" ofzo. Hoe komt licht dan aan zo'n slelheid?

Weet jij het antwoord?

/2500

Elk deeltje (licht- of ander deeltje) gaat even snel. Als 't niet even snel gaat, dan wil 't zeggen dat 't deeltje wat je bij de poot hebt, nog verder opgedeeld kan worden.

Licht heeft geen enorme snelheid. Het gaat heel langzaam als je je realiseert in welke omgeving we leven. Een foton reist ongeveer 100.000 jaar van de ene naar de andere kant van ons melkwegstelsel.

Een foto kan alleen die snelheid bereiken als er een kracht op werkt. Dat kan alleen maar zijn in de bron, want langzame foton's bestaan niet Dus kom je al snel uit op de snelheid van een foto bij de ontsnapping van de foton uit zijn bron. Je zou je kunnen afvragen of een foton pas kan ontsnappen als de kracht zo groot is, dat de snelheid c is/kan worden (bereikt). Zoiets als een kurk in een champagne fles. M.a.w. er moet voldoende energie zijn opgebouwd. Hmmmm... minder simplistische vraag dan het lijkt. Moet ik nog eens over nadenken. Toegevoegd na 10 uur: oto = foton natuurlijk

Het is een fundamentele eigenschap van de foton/lichtgolf dat deze met die snelheid zich voortplant. Niet meer ook niet minder (tenminste niet in een vacuüm...) Het wordt overigens weldegelijk weggeschoten. Licht wordt door atomen uitgezonden wanneer electronen van baan wisselen. Bij het verlagen van baan komt er energie vrij. Soms is deze energie zichtbaar als "licht". Maar het is altijd electro-magnetische energie en zal als dusdanig met de "snelheid van het licht" zich voorplanten.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Speed_of_ligh...
http://www.physicsforums.com/showthread.ph...

Licht gaat in het luchtledige met de in andere antwoorden gegeven snelheid. Dat komt inderdaad omdat fotonen geen massa hebben. Fotonen kunnen echter wel degelijk langzamer gaan dan die pakweg 300 megameter per seconde. Dat gebeurt in gassen en vaste stoffen. een goed bewijs daarvoor is de brekingindex, de fotonen gaan dan trager in optisch dichtere stof en dat is ook nog afhankelijk van de golflengte van het lichtkwant, zo ontstaat namelijk de regenboog. Dus is de snelheid van het licht niet overal hetzelfde maar het is wel een van de hoogste snelheden die zich laten meten. Komt er straks weer een GV er met tachionen aanzetten.... Toegevoegd na 3 dagen: Alleen massaloze deeltjes kunnen de lichtsnelheid bereiken. Bij CERN kan men deeltjes die wel massa hebben versnellen tot 99.99% van de lichtsnelheid. Die honderdste procent die niet gehaald wordt lijkt onbelangrijk, dat is het echter niet. Omdat de tijd, de snelheid en de zwaartekracht elkaar beinvloeden neemt de energie die nodig is om het deeltje te versnellen enorm toe bij het benaderen van de lichtsnelheid. Om een voorbeeld te geven; stel je hebt een raket die de halve lichtsnelheid heeft, vanaf die raket schiet je een voorwerp af die tov. die raket de halve lichtsnelheid heeft, dan zou je verwachten dat dat deeltje 2X de halve lichtsnelheid heeft, dus de lichtsnelheid. Dat is NIET het geval. het deeltje heeft dan nog maar 70% van de lichtsnelheid, omdat de snelheid de ruimtetijd beinvloed. Na dit voorbeeld zul je begrijpen dat een deeltje wat massa heeft niet de lichtsnelheid kan halen EN dat men in CERN dan al een enorme vooruitgang heeft geboekt met 99.99% van C.

Een foton doet er miljoenen jaren over om vanuit het diepste in de zon het oppervlak van de zon te bereiken en het heelal in te schieten. Vervolgens heeft het in acht minuten de aarde bereikt om op jouw huid te schijnen ergens aan het strand. Het antwoord op je vraag is nog niet bedacht. Men weet simpelweg niet waarom het licht met bijna 300.000 km per seconde reist. Sneller dan het licht reizen kan ook niet volgens Einstein. We moeten dus maar even wachten op de wetenschappers!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100