Kunnen papiersnippers die door het toilet gespoeld zijn niet heelhuids via een straatkolk/put op straat terechtkomen tijdens een forse regenbui?

Ik had gehoord dat het rioolwater(en dus met de snippers) niet zomaar op straat terecht kan komen door de aanwezigheid van een bergbassin en een eventuele overstort op de RWZI. Ik was bang dat het privacygevoelige document dat ik versnipperd had en door het toilet had gespoeld op straat kon belanden na de hevige regenbui.

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, dat kan niet. Het Nederlandse rioleringssysteem is volledig gescheiden. Dat betekent dat het 'hemelwater' apart afgevangen wordt. Het gewone rioolwater uit de toiletten kent geen extreme pieken of dalen, dus bij dit systeem is geen overloop ingebouwd. Het gewone rioolwater gaat om vanzelfsprekende redenen allemaal naar de zuivering. Het hemelwater wordt slechts deels gezuiverd. Dat komt omdat alleen het eerste deel van een regenbui vies is. Als het een tijdje regent is al het vuil van de straat af en kan het direct het oppervlaktewater in. Voor de extreme buien is er dus wel een overloop, die het water direct naar een rivier of meer leidt. Toegevoegd na 1 uur: In een aantal gevallen bestaat de overloop uit een grote bak, die na de overlast alsnog geleegd en gezuiverd wordt.

De inhoud van een riolering kan alleen op straat komen na een overstroming. (Amsterdam Noord 1960)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100