Hoe weet je of een artikel wetenschappelijk is?

Welke objectieve criteria worden daarvoor gehanteerd?
Hoe kun je het zien aan een artikel?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een wetenschappelijk artikel wordt normaliter gepubliceerd in een wetenschappelijk blad. Waarbij de criteria normaal gesproken zijn dat verschillende collega's inzage hebben gehad in het artikel en de hun commentaar erop hebben kunnen leveren. Indien een grotere groep wetenschappers het eens is met de juistheid van de onderzoeks methodiek kan het worden opgenomen in een dergelijk blad. Belangrijk is ook dat de manier van onderzoeken beschreven staat en het model op basis waarvan conclusies getrokken worden. Op basis van een (goed) wetenschappelijk artikel moet het onderzoek en de resultaten hiervan te reproduceren zijn. Wanneer maurice de hond een onderzoek doet naar wat mensen stemmen is het persbericht niet wetenschappelijk onderbouwd. Dus hij verteld niet aan welke voorwaarden zijn doelgroep moest voldoen om gepeild te worden, welke vragen er precies gesteld zijn en geeft op deze manier geen mogelijkheid om inhoudelijke fouten in zijn conclusies inzichtelijk te maken voor andere mensen. Oftewel, het belangrijkste in een wetenschappelijk artikel is dat alle gegevens te controleren zijn en de manier waarop het onderzoek is uitgevoerd ook onderbouwd wordt.

Lees maar wat over Karl Popper, de wetenschapsfilosoof. Die kan het helder en simpel uitleggen.

Ik vind het eerste antwoord al heel goed, maar je kunt er vanuit gaan dat als een artikel gepubliceerd is in een "journal of science" dat is een wetenschappelijk blad waarin puur en alleen wetenschappelijke artikelen worden gepubliceerd, dat het dan om een authentiek artikel gaat. Natuurlijk zijn er wel rotte appels, maar er zitten altijd 2 juries tussen (het academisch instituut waar de schrijver aan verbonden is, en de raad die beslist welke artikelen in de journal komen) die bepalen of een artikel toegelaten wordt. Hou je dus aan de journals (bijvoorbeeld journal of medicine)

Je kunt het zien d.m.v. kijken naar de wetenschappelijke methode, dus stelling-hypothese-methode-onderzoek-resultaten-discussie. Vragen over wat dat betekent kan je vragen in reactie's (indien nodig) en als het in een bekend wetenschappelijk tijdschrift staat kun je aannemen dat het een wetenschappelijk artikel is. Toegevoegd na 3 dagen: dit is natuurlijk om te zorgen dat het desbetreffende onderzoek gereproduceerd kan worden, en eventueel verbeterd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100