Waarom gaan koekoeksklokken als ze samen in een kamer hangen, na verloop van tijd tegelijk slingeren?

Het is zowiezo waar, maar waarom..

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als het een stevige muur is, dan gaan ze dat niet doen. Klinkt een beetje gek van die muur, maar zo is het nou eenmaal. Als je ze op een losse plank schroeft, die wat kan bewegen, dan kun je dit verschijnsel oproepen.

Hoe korter de draad, des te sneller de slinger loopt, want de slingertijd is recht evenredig met de vierkantswortel uit de slingerlengte. Een slinger van 1 meter lengte maakt twee slingeringen tegen één van een slinger van 4 meter lengte. Dat de slingertijd onafhankelijk is van de doorlopen boog moet Huygens op het denkbeeld gebracht hebben, de slingerbeweging als tijdmaat te gebruiken. Brengt men dus bij twee even lange slingers de ene twee graden, de andere vier graden uit de evenwichtsstand, dan zullen zij toch hun slingerbewegingen in gelijke tijden volbrengen. Maar de tweede legt een weg af die tweemaal zo groot is als de eerste. Door dit zogenaamde isochronisme is het slingeruurwerk een voortreffelijk tijdmeter geworden.

Dat is een mechanisch effect.

Dat ligt er gewoon aan welke achtergrond je gebruikt,maar als je ze gewoon aan een stenen of betonnen muur ophangt dan gaan ze echt niet verschuiven.misschien als je er meerdere bij elkaar hebt hangen aan een houten wand dat door het slaan dit kan gebeuren ivm trillingen maar ik heb er nog nooit geen last van gehad.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100