Hoe weet men hoe groot het heelal is?

Ik hoor wel eens van mensen die zeggen dat het heelal zo groot is als hondermiljoen keer ons eigen sterrenstelsel.. Hoe weet men dit? Aangezien we niet eens zo ver in ons eigen sterrenstelsel kunnen kijken...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zo ver kunnen we wel kijken hoor. Het maakt alleen nogal uit hoe je kijkt. We kunnen idd niet een mooie foto schieten van Pluto vanaf de Aarde maar een heel melkweg fotograferen is ineens al een stuk gemakkelijker (ze zijn een heel stuk groter). Verder kan je bv radiotelescopen een heel stuk groter bouwen dan gewone optische. Hoe groter de telescoop, hoe hoger de resolutie en een radio telescoop kan je kilometers in doorsnede maken. Je kan niet alles met dezelfde telescopen zien. Daarom worden telescopen gebruikt variërend tot radio golven tot infrarood en zichtbaar licht tot zelfs gamma straling. Vervolgens zijn er legio methoden die gebruikt kunnen worden om te bepalen hoe ver iets weg is. je kan bijvoorbeeld gebruik maken van de verschuiving in de positie tov de Aarde naarmate de Aarde om de zon draait of je kan vergelijken met objecten waarvan de al weet hoever ze staan en voor de grootste afstanden kan je ook kijken naar de roodverschuiving (Doppler effect) Zie voor meer informatie daarover oa de onderstaande link. Wanneer je iets ‘ziet’ op 12 miljard lichtjaar dan weet je iig zeker dat het universum minimaal 12 miljard lichtjaar oud is. Het licht heeft er immers zo lang over gedaan om van de bron naar ons te komen. Op basis daarvan en op basis van wat vervolgens gevonden wordt kan de leeftijd van het universum geschat worden (een getal dat al een aantal keren omhoog is bijgesteld). De meest recente berekening komt zo op een leeftijd van 13,7 (+/-0,2) miljard jaar.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Astronomische...
http://nl.wikipedia.org/wiki/Leeftijd_van_...
http://www.spacepage.be/artikelen/het-heel...

Dat weten ze niet

ze denken dat maar klopt natuurlijk niet niemand weet nog hoe groot hoe het heelal is

Dat weet men niet en zal men waarschijnlijk ook nooit weten. Wat er aan de uiteinden / grenzen van het heelal gebeurt is namelijk onmogelijk na te gaan.

Dat kan men nog niet meten. De beste waarnemingen tot hiertoe wijzen uit dat het heelal vlak is, zij het dat 70% van de kritische dichtheid vertegenwoordigd wordt door donkere energie die ervoor zorgt dat de expansie na een aanvankelijke vertraging door de zwaartekracht terug wordt versneld. Van de overige 30% is het overgrote deel donkere materie. Slechts ongeveer 5% van de kritische dichtheid wordt ingenomen door klassieke materie en energie, zoals wij die kennen. Maar ongeveer 1% van de kritische dichtheid bestaat uit sterren. Alhoewel het hierboven geschetste beeld bevestigd wordt door de waarnemingen, blijven kosmologen toch met een reuzengroot ei zitten, omdat zij 95% van de inhoud van het heelal niet bevredigend kunnen beschrijven. Zo lang moeten we in onze conclusies hierboven toch nog een slag om de arm houden. Of het heelal eindig of oneindig is, wij kunnen er alleszins maar een beperkt deel van zien en ervaren. Als het hierboven geschetste beeld correct is, heeft de "big bang" 13,7 miljard jaar geleden plaats gevonden. Alleen objecten waarvan het licht en de straling ons in die tijdsspanne heeft kunnen bereiken, behoren tot het waarneembare heelal. Wat zich daarbuiten afspeelt kan men niet meten, maar het kosmologisch principe doet ons vermoeden dat het daar net is zoals hier.

Bronnen:
http://www.urania.be/sterrenkunde/kosmolog...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100