De titel "doctorandus" is vervangen door Master of Arts of Master of Science. Is de titel "doctor" ook vervangen? Zoja, door welke titel?

Welke titel krijg je, als je nu, na de verandering, een proefschrift schrijft?

Toegevoegd na 1 week:
Bij het sluiten van de vraag: Dank voor de antwoorden!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Doctor mag nog steeds, kijk voor meer info naar de link.

Nee. Om doctor te kunnen worden moet men eerst een doctoraalexamen hebben behaald (drs. doctorandus, lic. licentiaat, mr. meester in de rechten, ir. ingenieur, of een initiële master (MSc of MA)). In zeer uitzonderlijke situaties kan iemand die geen doctoraalexamen heeft gehaald echter toch promoveren en een doctorstitel verwerven. Zo'n persoon dient aan te tonen dat hij in staat is zelfstandig wetenschappelijk onderzoek te verrichten met gerede kans op succes tot voltooiing van een proefschrift. Daarnaast dient de persoon hiervoor wetenschappers en een promotor te vinden die (schriftelijk) garant voor hem willen staan.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Doctor

Doctorandus is geen Master ; doctorandus is een Bachelor. Een doctor is een Master. Vroeger was de (academische) titulatuur nog vrij duidelijk en nauwkeurig omschreven. Je mocht jezelf niet zomaar ing, ir mr, drs of dr noemen, daar moest je echt wel wat voor doen. Sinds de invoering van de Master maar vooral ook de Bachelor-titel is er wel enige inflatie opgetreden op dit gebied. Sommige titels zeggen eigenlijk inhoudelijk vrijwel niks meer, stellen dus niet echt veel voor, waardoor ze in hun kielzog titels die wel echt iets voorstelden (althans, betekenden dat je goed je best had gedaan op een stevige opleiding) eigenlijk mee naar beneden hebt gesleurd. Tegenwoordig staat het op zijn best nog wat uitsloverig als je je titulatuur gebruikt. Vooral als dat een loze titel is, zoals bijvoorbeeld Master of Arts of Master of Communications. Enige eruditie is er helemaal wel af. Jammer ; ik had niet echt problemen met een dergelijk onderscheid (al heb ik het persoonlijk niet verder geschopt dan Bachelor of Basic Education :lol: ) Toegevoegd na 1 minuut: Overigens hebben de hippe, vaak loze Amerikaanse titels de degelijke Nederlandse gelukkig nog niet helemaal vervangen hoor. Voor wie zich niet schaamt voor zijn komaf, staat en dergelijke titel nog steeds open. Alleen moet je er nog steeds wel wat voor doen.

In plaats van doctor (dr.) mag je de titel D voeren als je een wetenschappelijk proefschrift hebt geschreven na het behalen van je drs. (of MSc). Dr. is veel gebruikelijker. drs. komt net als MSc voor je naam evenals dr., maar D komt achter je naam. Toegevoegd na 4 uur: Misterwrite heeft gelijk dat de term PhD gebruikelijker is, vooral in internationale publicaties. Je zet dit ook na een komma achter je naam.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Titulatuur_in...

In alle antwoorden mis ik nog de titel PhD (Doctor of Philosophy). Het lijkt me dat die het best te vergelijken is met doctor, hoewel ze niet gelijkwaardig zijn. Op de wikipagina (zie link) staat onder meer te lezen: "PhD is een Anglo-Amerikaanse variant op de academische graad Doctor." En dit: "Het gebruik van de titel of graad PhD is niet ongewoon onder wetenschappers in Nederland en België. Dit omdat zij veelal samenwerken met wetenschappers of onderzoeksgroepen in het buitenland en het gebruik van deze internationale titulatuur leidt dan tot betere herkenning in het buitenland. In de nieuwe structuur onder de BAMA-regeling is de accreditatie van PhD geregeld in Nederland."

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Doctor_of_Philosophy

Tegenwoordig (officieel in NL al sinds 2001) is het zo dat we in Nederland een BaMa stelsel kennen. In 1999 is deze bedacht om in héél de EU dezelfde waarde te kunnen hechten aan opleidingen. Als je een bachelor of master titel het behaald, staat deze (op papier) gelijk aan dezelfde titel in een ander land van de EU. HBO: Na de bachelorfase mag je jezelf bachelor noemen. Als je de masteropleiding hebt afgerond, mag je jezelf master noemen. De nederlandse (oude) titels bc. (baccalaureus) of ing. (ingenieur) blijven bestaan. Universiteit: Als universitaire bachelor of master wordt daar, afhankelijk van je opleiding, of Arts (BA, MA) of of Science (BSc, MSc) aan toegevoegd. De nederlandse (oude) titels drs. (doctorandus), mr. (meester) en ir. (ingenieur) blijven bestaan. Oude titels zijn dus niet vervangen, en blijven gewoon geldig. *persoonlijke noot: dit systeem werkt nog lang niet, in NL weigeren HBO's de bachelor titels van elkaar omdat ze vinden dat de opleidingen niet met elkaar te vergelijken zijn (ik heb persoonlijke ervaring met vrijstellingen enzo).

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/BaMa
http://nl.wikipedia.org/wiki/Europees_Kwal...
http://www.postbus51.nl/nl/home/publicatie...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100