vragen over dimentions

hoe zien wij nou 1d, 2d, 3d en 4d?

een camera vangt 1 beeld op, dat is 2d. veel beelden snel achter elkaar, maakt nog geen 3d.. klopt het dan dat we theoretisch 3d niet kunnen zien als we 1 aanzicht hebben?*

klopt het dan ook, dat (als) we leven in een 2dimentionale wereld, we alleen 1d zien?

kunnen we er dan van uit gaan dat (als) we in een 4d wereld leven alleen 3d zien? maar dan vraag ik me af, wat zie je, als je 3d kijkt?** kun je dan door materiaal kijken, en ook de binnenkant ervan zien(zoals een röntgen doet)?

als je vanuit 2 aanzichten kijkt, kun je een illusie maken van de volgende dimentie.( bv: je ogen zien 2d, maar samen laten ze je diepte zien, dus 3d.) is het dan mogelijk, om een illusie te maken van 4d, in een 3d wereld?


--------

*ik weet dat WIJ diepte kunnen zien, maar dat komt omdat wij 2 ogen hebben, dus 2 aanzichtpunten

**3d KIJKEN, niet verbeelden. dit kan wel verwarrend klinken.. als je een 3d cubes op je scherm ziet, zie je het nog steets 2d. wij verbeelden het alleen 3d.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik denk dat je redenering wel klopt: "zien" is een projectie van een voorwerp naar een dimensie die 1 lager is dan de dimensie van het voorwerp. Je kan je een idee vormen van het voorwerp door 2x een projectie te nemen waarbij er tussen de 2 projecties een verschuiving is van de "weggeprojecteerde" dimensie. Deze 4de dimensie kan ook tijd zijn: je neemt dan een 2de projectie op een later tijdstip. Misschien een leuke illustratie hierbij is deze afbeelding van een tesseract. Een tesseract is een 4-dimensionale kubus. Dit beeld is een 2d projectie van een 3d projectie van een 4 dimensionale kubus. Of je zou ook kunnen zeggen: de schaduw van de schaduw van de tesseract. Of als je dit "voorwerp" met stokjes zou maken in 3d (dus een kleine kubus in een grotere kubus met een verbinding van de hoekpunten), dan houd je dus een schaduw van een 4d kubus vast.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100