Vroeger kende de gemiddelde mens de sterrenhemel evengoed als wij bekend zijn met onze favoriete tv shows, is dit een vorm van devolutie?

We worden erg dom op deze manier

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is geen devolutie, want evolutionair gezien is er de laatste duizend jaar of-wat maar weinig aan mensen veranderd. Het is ook geen kennis die verdwenen is want er zijn nog talloze boeken over te vinden en er zijn ook nog mensen die die kennis wel hebben. Het is alleen geen algemene parate kennis meer. En dat heeft vooral te maken met het nut ervan. Sterrenkunde of astronomie was van wezenlijk belang voor zaken als navigatie of landbouw. Maar daar hebben we nu andere bronnen voor. Je zou het jammer kunnen vinden dat veel jonge mensen niet meer weten waar Orion of de Grote Beer is, maar daarmee is niet gezegd dat hun 'ontwikkeling' stil staat. En wat dacht je hiervan: met een IPhone en de App GoSkyWatch of PocketUniverse kun je automatisch zien welke sterren er boven je hoofd staan, dat is toch ook een mooie ontwikkeling?

Er is hier sprake van een afname van kennis en dus geen devolutie (ook is deze kennis niet meer nodig, vooral niet in westerse landen omdat we betere alternatieven hebben)

De gemiddelde mens heeft tegenwoordig veel meer kennis over een veel breder spectrum. De gemiddelde mens is juist slimmer geworden.

We worden niet zo zeer dommer, als wel dat we minder feitenkennis hebben en afhankelijker worden van onze omgeving en technologische oplossingen. Dit zie je vooral bij locatiebewustzijn. Hele volksstammen die zonder de TomTom hopeloos verloren zijn in het buitenland, hele volksstammen die geen 2 telefoonnummers meer kunnen onthouden, en hele productieprocessen die compleet spaak lopen als er een geautomatiseerd schakeltje tussenuit valt. Mensen weten vaak al niet meer 'waar' ze zijn maar wel 'wanneer' ze zijn: 'hoe lang duurt het nog voor je thuis bent' in plaats van 'waar ben je'. De zelfredzaamheid van het individu neemt af, het individu als eenheid met eigen 'bestaansrecht zonder fratsen' verdwijnt, langzaamaan veranderen we steeds meer in een hyve-gemeenschap met sterk gespecialiseerde groepen waarvan de ene groep niet zonder de (output van de) andere kan overleven. Maar dan niet omdat dat door de evolutie zo geregeld wordt, maar door onze eigen technologische ontwikkeling. Volgens mij is jouw aanname trouwens niet correct: vroeger kenden we de sterrenhemel alleen op onze broekzak als we zeevaarder of avonturier waren. De gemiddelde mens bleef lekker waar hij was en had de sterren niet nodig om te navigeren. Het naburige dorp was al ver weg.

Is het überhaupt nog nodig de sterrenhemel te kennen? ;-)

Of MEN (de gemiddelde mens) vroeger de sterrenhemel beter kende dan nu durf ik te betwijfelen. Verder is dit is een vorm van noodzaak en interesse. Vroeger moest men de positie vaststellen a.d.v. de sterrenhemel. Tegenwoordig met een gps. Dus blijft er tijd over voor een tv-show.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100