Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Bestaat "toeval" in de wetenschap?

Of zijn alle gebeurtenissen te beschrijven in (wiskundige, natuurkundige) formules?

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
1.3K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Ik ben het op zich eens met bovenstaande beweringen, maar toch...
Dat Archimedes in zijn bad stapte en dat het toen overstroomde, dat was niet toevallig, maar dat hij het ontdekte en zijn slimme conclusies eruit trok, kun je wel als toevallig zien.
En het feit dat er geen bacterien groeiden bij de schimmel van Fleming is geen toeval, maar het feit dat hij het ontdekte wel.
Je zou dus kunnen stellen dat er geen toeval is in de natuurkundige en andere wetten waar de wetenschap gebruik van maakt, maar wel in de wetenschap, omdat de wetenschap wordt bedreven door mensen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (5)

Ja , toeval bestaat ook in de wetenschap en dat is beschreven in de kwantummechanica.
Wikipedia zegt daarover het volgende:

De 'ontdekking' van de kwantummechanica (door onder andere Max Planck en Niels Bohr) heeft daar echter verandering in gebracht. De kwantummechanica stelt namelijk dat een deeltje (bijvoorbeeld een foton of een elektron) zich, afhankelijk van de waarneming als golf of als klassiek deeltje gedraagt. Het deeltje 'kiest' pas voor een van de twee mogelijkheden op het moment dat het waargenomen wordt. Een waarneming op dit niveau is dus altijd beïnvloed door de waarneming zelf. Hieruit leiden veel tegenstanders van determinisme af dat het voor de waarnemer in deze zin onmogelijk is om een volledige voorspelling te doen en dat het volledig voorspelbare universum (volgens de moderne fysica) voor de mens niet bestaat.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Jazeker. In de wetenschap is toeval is een vorm van het ruimere begrip onbepaalde oorzaak, waaronder wordt verstaan iedere gebeurtenis die onbedoeld, ongericht of ongestructureerd het plaatsvinden van een andere gebeurtenis bepaalt.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Ja klopt toeval bestaat zoals bij Alexander Fleming.
In september 1928 ontdekte hij eigenlijk bij toeval dat in de buurt van een bepaalde schimmel die per ongeluk bij een van zijn bacteriekoloniën was gekomen geen bacteriën groeiden, en zo is dus penicilline ontstaan.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Jazeker bestaat toeval in de wetenschap, de meest gangbare opvatting in de wetenschap is ook dat alles tot toeval te herleiden is, maw al het leven op aarde, ontstaan van ons universum. Allemaal perfect toeval volgens de wetenschap
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Door toeval ontstaan vaak juist ontdekkingen! Wat denk je van Archimedes die ineens 'Eureka' riep toen hij bij toeval ontdekte dat het badwater steeg als zijn lichaam erin zakte. De wet van Archimedes is er één van velen die door toeval ontdekt zijn.
(Lees meer...)
amc
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding