Zijn er dieren zonder brein en zouden ze daarom geen pijn kunnen ervaren?

Elke vorm van dierenleed vindt ik verschrikkelijk. Maar wanneer spreek je van leed. Hebben alle dieren een brein, kunnen ze ook allemaal pijn ervaren ook al kan het merendeel geen geluid uit stoten om te laten weten dat het pijn heeft.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Lang geleden werd er algemeen van uitgegaan dat dieren, die als lagere wezens werden beschouwd dan mensen, geen pijnsensatie kenden. Dit betekende niet dat dieren bij het aanbrengen van verwondingen geen reactie vertoonden of zelfs heftig bewogen en duidelijk luid verzet boden, maar men geloofde toen eenvoudigweg niet dat het desbetreffende dier ook werkelijk pijn voelde. De waarneembare verschijnselen werden toegeschreven aan onwillekeurige reactie van het zenuwstelsel zonder dat daar bewuste pijngewaarwording bij optrad. Ondanks dat de dieren het zelf niet verbaal kunnen aangeven, is het nu algemeen geaccepteerd dat dieren in staat zijn pijn te kunnen waarnemen. Uit onderzoek is gebleken dat ook veel van de (meetbare) reacties van dieren op pijnprikkels gelijk zijn aan reacties die door mensen worden getoond naar aanleiding van een pijnlijke ervaring. Zo gaat bij beiden de hartslag omhoog (wordt sneller), stijgt de bloeddruk tijdelijk en vertonen beiden (mens en dier) dezelfde veranderingen in stresshormoonspiegels. wat betreft het brein gedeelte... wij zijn meercellig, om signaaltjes door te geven hebben we prikkels die (deels) verwerkt worden in de hersenen. Bijna alle meercellige dieren hebben dit en kunnen dus waarschijnlijk pijn ervaren eencellige dieren hebben dit niet, maar geven hun informatie naar celkern. Maar ik geloof niet dat zij echt pijn ervaren, omdat zij nauwelijks in staat zijn van het gevaar weg te gaan. Ik kan het echter ook niet uitsluiten.

Bronnen:
http://www.pijnbijdieren.nl/uu-vet/pages/p...

Elk dier heeft een brein anders zou het niet kunnen functioneren.

Het is erg lastig om te concluderen welke dieren wel of geen pijn hebben, daar kunnen de wetenschappers voornamelijk alleen nog maar naar gissen, omdat geen enkel mens kan voelen of de dieren pijn lijden. In de 17e eeuw werd gesteld dat dieren zonder bewustzijn geen pijn ervaren, dat zijn dus de dieren zonder brein. Echter is dat vorige eeuw weerlegt. Sindsdien wordt er aangenomen dat slechts de 'gewervelden' dieren pijn voelen, en de 'niet-gewervelden' dieren zoals een octopus geen pijn voelen!

ik denk dat alle dieren pijn kunnen ervaren, simpelweg omdat pijn een enorm belangrijke functie heeft. pijn waarschuwt ons voor gevaar, en helpt ons zo te overleven. en overleven en zich voort planten, dat zijn de drijfveren van dieren van hoog tot laag. zonder pijn zouden dieren zich continu zelfdestructief gaan gedragen. dat is niet in het belang van het voortbestaan van de soort.

Dieren zonder brein hebben over het algemeen geen ervaring van pijn. Pijn is een prikkel dat naar de hersenen word gestuurd. Een kwal kan bijvoorbeeld geen pijn voelen. Toegevoegd na 1 minuut: Dat betekend overigens niet dat ze niets registreren. Ze kunnen bijvoorbeeld wel uitwijken voor een zwemmer ofzo.

Bronnen:
http://jellieszone.com/jelliesfaq.htm

Het rijk der dieren (Animalia) bestaat uit meercellige organismen die zich onafhankelijk kunnen voortbewegen. Er zijn dieren zonder een centraal zenuwstelsel (de ongewervelden behalve inktvissen), maar die kunnen ook nog steeds pijn voelen. Bijvoorbeeld de simpele regenworm: Die hebben hele kleine klompjes zenuwen die alles regelen, maar als ze aan bijvoorbeeld een haak worden geprutst, slingeren ze alle kanten op. Ik vat het zelf op als een uiting van pijn, maar ik weet het niet zeker.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100