Je hebt vast wel eens van het Doppler-effect gehoord, en anders weet je direct wat ik bedoel na het lezen van het volgende alledaagse voorbeeld:
Stel je staat langs een weg er er komt een auto aan om met een constante snelheid langs je te rijden. Op het moment dat de auto je toenadert klinkt het motorgeluid hoger dan normaal. Op het moment dat hij langs je rijdt klinkt hij heel even normaal, dat wil zeggen het geluid wat hij dan maakt is kwa toonhoogte even gelijk aan het geluid wat de bestuurder hoort. Daarna klinkt het motorgeluid een stuk lager als de auto van je af rijd.
Het heeft allemaal met de geluidssnelheid te maken en een soortgelijk effect zou je als zeer snel bewegende waarnemer naar en van een geluidsbron ook horen. Echter wel nét even anders...
Bij het toenaderen van een geluidsbron zal alles veel hoger in toonhoogte klinken, minstens 2x zo hoog bij recht toenaderen. Bij het passeren is er een zeer kort moment dat het geluid even normale toonhoogte heeft. Na het passeren gebeuren er pas gekke dingen. Er zal een zeker moment zijn, (maar dit is bij het heel dicht passeren heel kort) dat je het geluid wat je al gehoord hebt gaan inhalen. Dan hoor je even niets, vervolgens haal je het geluid in en klinkt het laag én achterstevoren.
Als je zou afremmen tot precies de geluidsnelheid zou je niets horen van de geluidsbron. Je zou je dan namelijk op een drukpunt in de geluidsgolf bevinden en je oren zijn niet in staat dit als geluid waar te nemen.
Dit antwoord schudde ik beslist niet uit m'n losse mouw en moest 'k even mee stoeien.. Hoop dat ik niks over het hoofd heb gezien. Er valt veel bij te verklaren, maar dan wordt het wel erg veel tekst om te verteren.