Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Antwoorden (6)

Hiervoor moeten we terug naar de 14de eeuw dat de Gregoriaanse kalender als enig juiste kalender werd ingevoerd. Hiervoor was er sprake van vele verschillende kalenders, zoals die van de Kelten die 13 maanden telt. Of de kalender van de Joden, Chinezen etc. die een totaal andere telling hebben. Of de telling van de Islamitische kalender die pas ergens in de eerste helft van de 7de eeuw begint. En hier zou ik nog wel even kunnen doorgaan met voorbeelden…

Het schrikkeljaar en daarmee 29 februari is pas in een veel later stadium in de 19de eeuw ingevoerd. Net zoals het feit aarde om de zon draaid en niet alles om de aarde
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Heliocentrisme is niet zozeer ingevoerd, als meer geobserveerd.
De invoering van de Gregoriaanse kalender ging niet van vandaag op morgen. De meeste Nederlandse provincies gingen pas rond 1700 officieel over op die kalender. Rusland ging als een van de laatste landen pas met de communistische revolutie in 1917 over tot de Gregoriaanse tijdrekening.
Dagen in de Gregoriaanse kalender beginnen om middernacht. De Gregoriaanse kalender is een zonnekalender, en probeert in de pas te lopen met het begin van de lente in het noordelijke halfrond zonder acht te slaan op de maanstanden. Het Gregoriaanse kalenderjaar bestaat uit 12 maanden die elk 28 tot 31 dagen tellen. Te beginnen met 1 januari.
(Lees meer...)
Amadea
13 jaar geleden
Volgens wiki is 1 januari gedefinieerd als de eerste dag van het nieuwe jaar vanaf 153 voor Christus:

Gedurende de middeleeuwen is er een poos van afgeweken, toen waren er verscheidene andere nieuwjaarsdagen (1 maart, 25 maart, pasen, 1 september en 25 december).

Van wiki (Sorry in het Engels):
"The order of months in the Roman calendar has been January to December since King Numa Pompilius in about 700 BC, according to Plutarch and Macrobius. However, Roman writers identified years by naming the year's consuls, who did not enter office on 1 January until 153 BC. Since then 1 January has been the first day of the year, except during the Middle Ages when several other days were the first (1 March, 25 March, Easter, 1 September, 25 December)"
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Alles wat je wilt weten:
http://www.morgenster.org/kalender.htm
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Sinds de invoering van de Juliaanse kalender die in werking trad 46 jaar voor Christus.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
De wiki heeft blijkbaar geen eenduidig antwoord. Ik lees: "Bij de Romeinen begon het nieuwe jaar op 1 maart, totdat Julius Caesar in 44 v.Chr. de Juliaanse kalender invoerde, vanaf die tijd was Nieuwjaar op 1 januari. "
Uiteraard geldt dit alleen voor de westerse wereld/europa.

Toegevoegd na 55 seconden:
anwoord: sinds 1 januari 44v.chr.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding